hirdetés

Partnereink

Te elcsomagoltatod a meghagyott ételt?

hirdetés

Te elcsomagoltatod a meghagyott ételt?

Franciaországban majdnem ismeretlen a maradék étel becsomagolását szolgáló doboz, emiatt egy képviselő ennek bevezetésével küzdene az ételpazarlás ellen. A francia éttermekben nincs hagyománya a maradékot hazavinni, Guillaume Garot szocialista képviselő viszont ennek az elterjesztését is javasolta a Manuel Valls kormányfő megbízásából az ételpazarlás leküzdésére létrehozott jelentésében.

Az ételhulladék Franciaországban 1,2 valamint 6 millió tonna között mozog évente, ez fejenként évi 20 / 90 kg. kidobott élelmiszert jelent. Ennek 58 %-át az éttermek termelik, és 24 % a megmaradt fogásokból származik. A képviselő véleménye alapján az ételpazarlás leküzdésére Franciaországban elsőként egy kulturális akadályt volna szükséges elhárítani, Franciaországban a vendégek nagy része ugyanis „nem meri elkérni az ételmaradékot, a séfek pedig a fogások degradálását látják a gyakorlatban”. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dobozok bevezetésére egyre több példa akad, és emiatt is ajánlott azt bátorítani.

hirdetés

Példaként említik a jelentésben a TakeAway nevű vállalkozást, amely mikrohullámú sütőben való melegítésre is jó, újrahasznosítható dizájnos ételdobozokat dobott a piacra éttermi használatra. A lyoni cég az éttermek igényei szerinti méretű valamint színű „doggy bageket” gyártat.

Francois Pasteau, a párizsi L'Epi Dupin étterem séfje a France2 közszolgálati televízió híradójának azt nyilatkozta, hogy a konyhájában mindig található „doggy bag”, de ő soha nem ajánlja fel a vendégeknek, csak akkor csomagolja be a maradékot, ha azt a vendég kéri. „99 százalékban külföldiek kérik a doggy baget. A pincéreim sem nagyon szoktak hozzá a dologhoz” – mondta a séf. „Nem jut eszembe, hogy felajánljam. Kínos megkérdezni a vendégektől a vacsora végén, hogy kérnek-e doggy baget” – mondta Caroline Camu főpincér.

Franciaországban el kell mondani teljesen megszokott dolog az, hogy a be nem fejezett borosüveget hazaviszik a vendégek az étteremből.

Néhány sor a maradékmentés művészetéről

Az aranykezű nagyiktól sok dolgot elleshetünk a konyhában többek közt azt, hogy mit kezdhetünk a megmaradt ételekkel, alapanyagokkal. Meggyőződésünk, hogy manapság egy fiatal nőnek, anyának vagy háziasszonynak szinte minden szempontból könnyebb dolga van, mint korábban bármikor. A különböző körülményekhez, élethelyzetekhez viszont ma is pont úgy alkalmazkodni kell, mint régen. A mai világban főként az időhiánnyal, a családtagok szétszóródásával kell megküzdenünk, míg korábban mindig nagyobb nehézségeket okozott a pénz, valamint ebből adódóan az élelmiszerek hiánya. Sajnos ez a probléma a mai napig érvényes, csak talán kevésbé.

Nagyanyáink, dédanyáink valamint az összes többi felmenőink azért voltak jók a maradékok újrafelhasználásában, mert gyakorlatilag nem volt más választásuk. Azt főztek, amihez volt otthon alapanyag, ha az pont a megmaradt, beszürkült főtt krumpli volt, akkor abból. Ezek a praktikák azonban most is nagyon kapóra jönnek mindannyiunknak, mert ételt senki sem szeret kidobni.

A legváltozatosabban a maradék főtt krumplit lehet elkészíteni. Készíthetünk belőle nudlit, gnocchit, zsírban sült pogácsát, szilvás gombócot, vagyis sok olyan ételt, amit az ember legszívesebben az ezer éves vájlingból enne. A krumpli főzővízéből pedig suhintott leves készülhet, ami tulajdonképpen csak a berántott, keményítős főzővíz némi hagymával, jobb napokon szalonnával. De jobban belegondolva minden megmaradt ételből létrehozható valami új.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.26.

Ma Ervin napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés