Áfonyás kenyér és pite karácsonyra
hirdetés
Minden férfi szereti a hasát és gyermekként várja az ünnepi fogásokat, amikor minden finom, minden laktatós és gazdag. Előkerül a töltött káposzta, a kocsonya, a mindenféle kolbász, hurka, a halleves és a halételek. No meg a sok-sok sütemény, torta, desszert.
Az édesség kedvelőinek érdemes elkészíteni az ünnepi áfonyás kenyeret, ami nagyjából egy óra alatt kész is. Bejgli jellegű, torta formájú karácsonyi süteményt is készíthetünk, amit „ünne-pite” néven találtam meg egy remek oldalon. Természetesen azok, akik karácsony alatt is diétáznak vagy fogyókúráznak, sajnos le kell mondjanak róluk, vagy csak nagyon keveset fogyasszanak, épp csak az íz kedvéért. A lisztet és a cukrot mindkét receptben amúgy pótolni lehet más alternatívákkal, így cukorbeteg vagy gluténre érzékeny olvasóink is örülhetnek ezeknek a finomságoknak. Nem fecsérlem tovább a szót, jöjjenek a beígért receptek!
hirdetés
Ünnepi áfonyás kenyér
Hozzávalók: 2dl salátaöntet, 5 dl liszt, 360 g áfonyás dzsem vagy befőtt, 2 dl cukor, 1,25 dl apróra vágott dió, 2 fölvert tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só.
Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük az így kapott tésztamasszát egy kizsírozott őzgerincformába. 180 fokos sütőben süssük 45-50 percig, illetve addig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi falától. Hagyjuk hűlni, majd 10 perc után vegyük ki a formából.
Ünne-pite
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás, csipetnyi só.
Elkészítése: Ezeket összegyúrjuk, amiből egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hűtőbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal kiszúrunk belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje.
A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízű pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás
Szöveg: sulihalo.hu
Képek: receptvaros.hu és electrolux.hu