hirdetés

Partnereink

Ez ám az igazi olasz konyha!

hirdetés

Ez ám az igazi olasz konyha!

Általában ha az olasz konyhát emlegetjük, akkor a sok tésztaétel és a pizza jut eszünkbe. Azonban az olasz konyha ennél jóval gazdagabb. Földrajzi elhelyezkedésénék köszönhetően a konyhája is nagyon változatos.

Nem csak a bazsalikom és paradicsom kedvelt alapanyag az olaszoknál, imádják például a friss szarvasgombát vagy a sáfrányt. A most bemutatott receptek tipikusan olaszok, ezért ha a csizma alakú országban nyaralunk, bátran kérjünk ezekből is a helyi éttermekben.

hirdetés

Feketekagyló sáfránnyal (CozzaIIo zafferono)

Hozzávalók: 1 kg étkagyló, 1 db apróra vágott hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 db babérlevél, 1 pohár száraz fehérbor, fél pohár olívaolaj és egy csipetnyi sáfrány. 

Elkészítés: Folyóvíz alatt, kefével alaposan tisztítsuk meg a kagylókat. Majd egy fazékban tegyük a tűzre, és hagymával, petrezselyemmel, babérlevéllel fűszerezve, borral és vízzel felengedve addig főzzük, míg mind ki nem nyílnak. Azokat, amelyek zárva maradnak, dobjuk el. A kiszedett kagylóhúst rakjuk egy tálra. Egy szűrőkanálon szűrjük át a levét, és az így kapott levest forraljuk fel még egyszer, adjuk hozzá az olajat, majd a sáfrányt. Öntsük a szószt a kagylókra és tálaljuk az egészet nagyon melegen.

Sonkás tészta (Tagliolini di Campobasso)

Hozzávalók: 300 g friss nyers sonka, 1 csokor petrezselyem, 500 g széles tészta, 80 g csíkokra vágott prosciutto, 1 db apróra vágott hagyma, erős paprika, olívaolaj, só és bors.

Elkészítés: Egy lábosba olajat öntünk, odatesszük a tűzre az erős paprikával és a hagymával, majd lassú tűzön, fakanállal gyakran megkeverve fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sonkát, és épphogy csak hagyjuk felforrósodni, majd hozzáadunk néhány kanálnyi vizet a tészta főzőlevéből. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, sóval, meg frissen őrölt borssal ízesítjük, és az időközben megfőtt tésztával összekeverjük. Amúgy a receptben szereplő prosciutto crudo, azaz nyers sonka nem füstölt, ugyanis az olasz sonkákat huzatos, speciális pincékben szárítják, és nem füstölik.

Zöldségragus kenyérszeletek (Piottodi alla Erbe)

Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, só és bors, 2 közepes paradicsom, 2 db padlizsán, 2 db sárga paprika, olívaolaj, kenyérszeletek.

Elkészítés: Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk kockákra, majd helyezzük a megsózott darabokat egy kicsit megdöntött tányérra, hogy kesernyés levüket kieresszék magukból. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk vékony karikákra. Miután megmostuk a paprikát, vágjuk félbe, vegyük ki a magházat és vágjuk csikókra. A paradicsomot hámozzuk meg, daraboljuk fel, és óvatosan megnyomva szabadítsuk meg magjaitól. A petrezselymet és a bazsalikomot mossuk meg, majd a fokhagymával együtt vágjuk apróra. Öntsünk egy serpenyőbe olajat és dinszteljük meg a hagymát. Mikor kellően megfonnyadt, adjuk hozzá a lemosott és megtörölt padlizsánkockákat, a paprikacsíkokat és a paradicsomot, sózzuk meg, és jó 10 percig főzzük. Adjuk hozzá a petrezselymet, a bazsalikomot és a fokhagymát, keverjük meg, és közepes lángon, lefedett edényben további 45 percig főzzük. Az így készült zöldségragut pirítós kenyérszeletekkel tálaljuk.

Csavart tészta kenyérbéllel (FusiIIi con moIIico)

Hozzávalók: 400 g fusilli (csavart tészta), 100 g száraz kenyérbél, fokhagyma, petrezselyem, olívaolaj, só.

Elkészítés: Egy fazékba tegyük fel a tésztát főni. Közben melegítsünk olajat egy kisebb nyeles lábosban, és dobjuk bele a fokhagymát meg az egészen finomra morzsolt kenyérbelet. Keverjük el egy fakanállal, aztán borítsuk a megfőtt tésztára. Tetejére szórjunk apróra vágott petrezselymet.

Képek: tarkabarka.cafeblog.hu és lacucinaitaliana.it

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.19.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés