5 remek és könnyű recept a tél zárásához
hirdetés
Búcsúztasd el te is a telet a télre jellemző ízekkel, és mostantól már bátran jöhetnek a tavaszváró, friss alapanyagok, ízek!
Ma az ismert Waldorf–saláta kerül az asztalra. Aki nem szereti, kipróbálhatja a diós-zelleres salátát, ami egy kicsit másabb, mint a Waldorf-saláta receptje. Kiválóan lehet búcsúztatni a telet egy borkrémlevessel, no meg egy kis bécsiszelettel, desszertként pedig roston sült banánt érdemes tálalni.
hirdetés
Waldorf–saláta
Hozzávalók: 0,5 dkg dióbél, 5 dkg mazsola, 15 dkg zeller, 15 dkg alma, néhány csepp friss citromlé, 1–2 friss tárkonyágacska, 4 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz, 1 kávéskanál mustár, 1 citrom, só és frissen őrölt bors, 1 zsemle
Elkészítés: A diót száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk néhány perc alatt, majd hagyjuk kihűlni. Ezután mozsárban durvára törjük. Meghámozzuk a zellert és a kézi reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Ugyanezt tesszük az almával is, csak annyi a különbség, hogy nem hámozzuk meg, hanem héjastul reszeljük le, majd a zellerrel együtt meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzátesszük a mazsolát és a diót is. Egy kis tálkában kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a mézzel meg a mustárral, majd belereszeljük a megmosott citrom héját, majd sót és borsot adunk hozzá. Végül apróra vágjuk a tárkonyleveleket, és az öntettel együtt hozzákeverjük a salátához. Egy napig a hűtőbe tesszük, zsemlével fogyasztjuk.
Diós-zelleres saláta
Hozzávalók: 50 dkg alma, 30 dkg zeller, 25 dkg fejeskáposzta, 5 dkg dióbél, egy fél citrom, 4 dl joghurt, 2 evőkanál majonéz, zellerlevél, őrölt köménymag, őrölt bors
Elkészítés: A megmosott, megtisztított zöldségeket vágjuk szálakra, keverjük össze egy tálban és locsoljuk meg egy kis citromlével. A joghurtot összekeverjük a majonézzel, az apróra vágott dióval, kevés őrölt köménnyel és őrölt borssal. Az öntetet a zöldséghez keverjük, a salátát hűvös helyen egy órát pihentetjük, s tálalás előtt a tetejét apróra vágott zellerlevéllel djszítjük. Csirkemell szeletekkel második fogásként is tálalhatjuk.
Mazsolás borkrémleves
Hozzávalók: 5 dl fehérbor, 1 citrom (leve és héja), 8 tojássárgája, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 8 dkg mazsola, egész fahéj, szegfűszeg Elkészítése: A bort 3 dl vízzel felforraljuk úgy, hogy beletesszük a citrom héját és levét, néhány szem szegfűszeget, és az összetört fahéjat. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, és a felforrósított, de nem forralt bort óvatosan hozzákeverjük. Ügyeljünk arra, nehogy összekapja. Ismét visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sűrűsödni kezd. A mazsolát borban puhára áztatjuk. A borkrémlevest átszűrjük, belekeverjük a megpuhult mazsolát, és jól lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.
Bécsiszelet borjúcombból
Hozzávalók: 60 dkg borjúcomb, zsemlemorzsa, liszt, tojás, só, bors, citromkarika, vaj és disznózsír (fele-fele).
Elkészítés: A négy nagy szelet húst fél centi vastagra klopfoljuk, majd mindegyiket kettévágjuk, hogy minden adagba egy kisebb és egy nagyobb szelet jusson. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a szokásos módon panírozzuk. Egy serpenyőben bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük a szeleteket. Citromkarikával díszítve tálaljuk.
Banán roston sütve
Hozzávalók: 4 db banán, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 db narancs
Elkészítés: A meghámozott banánokat hosszában kettévágjuk, meglocsoljuk a narancs levével, meghintjük a lereszelt héjával és fél órán át érleljük. Olvasztott vajjal megöntözve faszénparázs felett – egy-egy oldalát 2-3 perc alatt – megsütjük. Az utolsó pillanatokban megszórjuk porcukorral, és most már csak addig pirítjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.