hirdetés

Partnereink

8+1 jellegzetes konyhai eszköz a keleti konyhában

hirdetés

8+1 jellegzetes konyhai eszköz a keleti konyhában

Az ázsiai ételek páratlan íz harmóniáról árulkodnak, amelyek a világ minden táján elismertek. Ezekhez a fantasztikus ételekhez az is hozzájárul, hogy milyen jellegzetes és hagyományos eszközöket használnak fel az ételek elkészítésében és akár tálalásában is.

Van néhány olyan edény, eszköz, amelyek elengedhetetlenek az igazán ízes ételek elkészítéséhez.

hirdetés

1 – Bambusz gőzölőkosár: A bambuszkosár több egymásra helyezhető tálcából áll, amelyekben az ételeket párolják és nem főzik. Kínából terjedt el, India kivételével, egész Ázsiában.

2 – Porcelánkanál: Kínában a levest finoman kidolgozott porcelánkanállal fogyasztják, akárcsak a rizsbort, amelyet vagy ezzel kanalaznak, vagy kis tálból kortyolnak. Ilyen porcelánkanállal szervírozzák a mártásokat is, amiben például tofut, vagy egyéb falatokat mártogathatunk a fokozott ízhatás elérése érdekében.

3 – Teáskészlet: Ez is egy jellegzetes ázsiai konyhára jellemző eszköz Rendszerint egy kis porcelán teáskannát tartalmaz, amelyben mindenféle tea- de főként a virágfőzetek- elkészíthető. Lehet vörös agyagból is, amely alkalmasabb a fermentált teákhoz. A készleteknek tartalmaznia kell mindenképp egy kis forró vizes kancsót, és persze apró csészékre is szükség van, hogy kortyonként ízlelgethessük a teát.

4 – Tao és Ta tao: A kínai konyhában a széles pengéjű kések a legelterjedtebbek. A szeletelőkéseket finomabb műveletekhez, például zöldségaprításhoz használják. A Ta Tao egy bárdhoz hasonló kés. Ezzel a nehéz bárddal zöldséget, húst, halat, vágnak, sőt tojást is aprítanak. Pengéje fokával fűszereket is törnek.

5 – Vok: A vok gömbölyű kiképzése és mélysége teszi ideálissá ezt a főzőedényt a kínai specialitások elkészítéséhez. Használhatjuk a hagyományos serpenyőként, de süthetünk, piríthatunk, párolhatunk, vagy füstölhetünk is benne. A vok a kínai konyha ételkülönlegességeinek elkészítése speciális eszközöket igényel. Közülük néhány annyira kifinomult, mit egy műalkotás. Az egyik legfontosabb edényféle a vok, amely az egész kínai gasztronómia szimbólumává vált.

6 – Bambuszseprű: Bambuszárból készül, és a vokhoz tapadt ételmaradékokat távolíthatjuk el vele, anélkül, hogy az edény felületét megsértenénk, megkarcolnánk. Puha sörtéjű kefével helyettesíthető, ha nagyon akarjuk.

7 – Mozsár: A mozsár a magyar konyhákban is ismeretes. A mozsárban törik meg, vagy morzsolják a főzéshez szükséges fűszereket, illetve a természetgyógyászatban használatos különböző gyógyfüveket és más alapanyagokat.

8 – Főzőpálcika: A kínai főzőpálcikák lényegesen hosszabbak az evőpálcikánál. Többek között arra használják, hogy a vokba tegyék és megforgassák az ételt, illetve megkeverjék, fellazítsák, esetleg felverjék a hozzávalókat.

+1 – Bambusznyelű szűrő: A bambusznyelű szűrőt úgy használják, mint nálunk a habszedő, vagy szűrőkanalat, de nagyon hasznos olyankor is, ha felesleges zsírt akarjuk lecsepegtetni az olajban sült ételekről.

Ha te is szereted a különleges falatokat és úgy gondolod, konyhád mindennel fel kell legyen szerelve, ami a legfinomabb ázsiai ételek elkészítéséhez kell, ezek az eszközök semmiképp sem maradhatnak ki a konyhád polcairól. Mindenek előtt az alap a vok, ha ez megvan a többi már gyerekjáték lesz a mennyei falatok elkészítéséhez.

Képek: berlescentrum.hu és konfuciuszintezet.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.23.

Ma Zoltán napja van.

Erdei Zsolt 10 kilótól szeretne megszabadulni

Erdei Zsolt nemrég egy három hónapos fogyókúrás kihívásba kezdett. Az egykori ökölvívó világbajnok versenysúlyához képest 20 kiló plusszal rendelkezik...

  • 2021-06-23 14:03
Használt sütőolaj-gyűjtéssel csökkenti a környezeti terheket a SPAR

A vállalat a környezettudatosság jegyében a feleslegessé vált otthoni étkezési olajok és zsírok szakszerű összegyűjtését is megkezdi mostantól. Hullad...

  • 2021-06-23 12:23
Rátonyi Krisztának nemcsak a mikrofon, hanem a népviselet is jól áll

Az Észak-Alföld festői szépségű településén, Berettyóújfaluban járt Rátonyi Kriszta a NYÁR 21 riportereként. A bejátszóban történelmi és kulturális ér...

  • 2021-06-23 10:57
Ákos: a fiatalok által kelt új életre az Eucharisztikus Világkongresszus himnusza

Ákos: a fiatalok által kelt új életre az Eucharisztikus Világkongresszus himnusza Elkészült a Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat kezdetű dal ...

  • 2021-06-23 09:49
Kilenc jelöléssel fordul a döntőbe a Toxikoma film

Kilenc kategóriában is jelölték Herendi Gábor új filmjét, a Szabó Győző önéletrajzi ihletésű könyvéből készült Toxikoma című alkotást az első Magyar M...

  • 2021-06-22 14:41

hirdetés

Hogyan válasszunk léghűtést otthonunkba?

A nyári szezon beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. A Praktiker tapasztalatai alapján a split klímákat még a...

  • 2021-06-22 12:47
UEFA-vizsgálat a magyar szurkolók miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) diszkriminatív gesztusok miatt vizsgálatot indított a Magyarország-Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzés ...

  • 2021-06-22 11:38
Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok...

  • 2021-06-22 10:16
A Sencor új olajsütőket dob piacra az ízletes nyári fogásokhoz

A nyár a gondtalan felfedezés és az önfeledt kikapcsolódás évszaka. A Sencor új olajsütőivel szeretne hozzájárulni a még teljesebb és izgalmasabb gasz...

  • 2021-06-22 09:43
A természeten innen és túl tábor

Izgalmas nyári napközis táborba várja az Apor Vilmos Katolikus Főiskola azokat a 7-15 éves gyerekeket, akik nyitottak a robotika világára, szívesen ré...

  • 2021-06-22 08:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés