hirdetés

Partnereink

A kertből a konyhába

hirdetés

A kertből a konyhába

Megtörténhet, hogy akár gondolkodásmódodból fakadóan, akár az évek alatt létrejött ízlésed miatt nem fogyasztasz húsféléket és inkább a kertben termeszthető zöldségeket részesíted előnyben. A legtöbb fogás, mely hús felhasználásával készül, elkészíthető anélkül is. Ha azonban nem szereted ezt az íz világot, a húsmentes ételek a te kedvenceid lesznek. Megfelelő fűszerezéssel nagyon változatos csemegék kerülhetnek az asztalra hús felhasználása nélkül is.

Savanyúkáposzta-leves

hirdetés

Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma ■ 50 dkg savanyú káposzta • 1 nagyobb burgonya ■ 1 csokor petrezselyem ■ 2 evőkanál olaj • 1 evőkanál pirospaprika • 1 teáskanál őrölt kömény ■ 1 teáskanál őrölt bors ■ 1 evőkanál ételízesítő ■ 1 babérlevél ■ 2 dl tejföl

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A savanyú káposztát hideg vízzel átöblítjük, és 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, a leöblített petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Egy fazékban fölmelegítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, 1 percig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, az ételízesítővel. Felöntjük kb. 11 vízzel, majd felforraljuk. A burgonyát na­gyobb lyukú reszelőn belereszeljük a levesbe, beletesszük a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük. For­rón, petrezselyemmel megszórva, tejföllel tálaljuk.

Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók: 2 dl lencse ■ 6 dl víz ■ 1 zöld erős paprika ■ 2 paradicsom ■ 2 kávéskanál őrölt koriander ■ 1 kávéskanál római kömény • 2 kávéskanál reszelt gyömbér ■ 1 kávéskanál pirospaprika ■ só ■ olaj ■ a tálaláshoz hagyma

Az előző este beáztatott lencsét sós vízben föltesszük főni. Serpenyőben olajon puhára dinszteljük a karikára vágott paprikát, majd hozzáadjuk a fűszereket. Folytonos keverés mellett az egészet a lencséhez adjuk, majd 5 perc múlva az apróra felkockázott paradicsomot is belekeverjük, és az egészet jól összefőzzük. Aranyszínűre pirított hagymával megszórva esszük, hogy egész évben sok pénzünk legyen.

Rozmaringos cékla

Hozzávalók: 1 kg cékla ■ 3 ág friss rozmaring ■ 3 gerezd fokhagyma • 2 evőkanál olívaolaj ■ só ■ őrölt bors

Folyó víz alatt alaposan megmossuk a céklát, héjastul gerezdekre vágjuk, és tálba tesszük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, rátépkedjük a rozmaringot, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük, és egy-két órát állni hagyjuk. Ha letelt az idő, 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Finom köret sültekhez.

Almás pite

Hozzávalók: 30 dkg liszt ■ 1 tojás ■ 12 dkg cukor ■ 1 csomag sütőpor • 12,5 dkg sütőmargarin 1 dl tejföl ■ csipetnyi só.

A töltelékhez: 1 kg alma ■ 1 csomag vaníliás cukor ■ fahéj • ■zsemlemorzsa

Meghámozzuk és lereszeljük az almát, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és ízlés szerint fahéjat. Egy nagy tálban összedolgozzuk a lisztet, a sütőport, a margarint, a tojást, a sót, a cukrot és a tejfölt. A tésztát két részre osztjuk. Először ki­nyújtjuk a nagyobb részt, a kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, zsemlemorzsával meghintjük, és ráhalmozzuk az almatölteléket. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a tepsibe, az almára tesszük. A tetejét villával megszurkáljuk, és 150­180 °C-on 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Forrás: nosalty.hu

Képek: eszterlancfoz.blog.hu és mindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés