A kertből a konyhába
hirdetés
Megtörténhet, hogy akár gondolkodásmódodból fakadóan, akár az évek alatt létrejött ízlésed miatt nem fogyasztasz húsféléket és inkább a kertben termeszthető zöldségeket részesíted előnyben. A legtöbb fogás, mely hús felhasználásával készül, elkészíthető anélkül is. Ha azonban nem szereted ezt az íz világot, a húsmentes ételek a te kedvenceid lesznek. Megfelelő fűszerezéssel nagyon változatos csemegék kerülhetnek az asztalra hús felhasználása nélkül is.
Savanyúkáposzta-leves
hirdetés
Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma ■ 50 dkg savanyú káposzta • 1 nagyobb burgonya ■ 1 csokor petrezselyem ■ 2 evőkanál olaj • 1 evőkanál pirospaprika • 1 teáskanál őrölt kömény ■ 1 teáskanál őrölt bors ■ 1 evőkanál ételízesítő ■ 1 babérlevél ■ 2 dl tejföl
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A savanyú káposztát hideg vízzel átöblítjük, és 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, a leöblített petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Egy fazékban fölmelegítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, 1 percig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, az ételízesítővel. Felöntjük kb. 11 vízzel, majd felforraljuk. A burgonyát nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a levesbe, beletesszük a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük. Forrón, petrezselyemmel megszórva, tejföllel tálaljuk.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók: 2 dl lencse ■ 6 dl víz ■ 1 zöld erős paprika ■ 2 paradicsom ■ 2 kávéskanál őrölt koriander ■ 1 kávéskanál római kömény • 2 kávéskanál reszelt gyömbér ■ 1 kávéskanál pirospaprika ■ só ■ olaj ■ a tálaláshoz hagyma
Az előző este beáztatott lencsét sós vízben föltesszük főni. Serpenyőben olajon puhára dinszteljük a karikára vágott paprikát, majd hozzáadjuk a fűszereket. Folytonos keverés mellett az egészet a lencséhez adjuk, majd 5 perc múlva az apróra felkockázott paradicsomot is belekeverjük, és az egészet jól összefőzzük. Aranyszínűre pirított hagymával megszórva esszük, hogy egész évben sok pénzünk legyen.
Rozmaringos cékla
Hozzávalók: 1 kg cékla ■ 3 ág friss rozmaring ■ 3 gerezd fokhagyma • 2 evőkanál olívaolaj ■ só ■ őrölt bors
Folyó víz alatt alaposan megmossuk a céklát, héjastul gerezdekre vágjuk, és tálba tesszük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, rátépkedjük a rozmaringot, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük, és egy-két órát állni hagyjuk. Ha letelt az idő, 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Finom köret sültekhez.
Almás pite
Hozzávalók: 30 dkg liszt ■ 1 tojás ■ 12 dkg cukor ■ 1 csomag sütőpor • 12,5 dkg sütőmargarin 1 dl tejföl ■ csipetnyi só.
A töltelékhez: 1 kg alma ■ 1 csomag vaníliás cukor ■ fahéj • ■zsemlemorzsa
Meghámozzuk és lereszeljük az almát, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és ízlés szerint fahéjat. Egy nagy tálban összedolgozzuk a lisztet, a sütőport, a margarint, a tojást, a sót, a cukrot és a tejfölt. A tésztát két részre osztjuk. Először kinyújtjuk a nagyobb részt, a kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, zsemlemorzsával meghintjük, és ráhalmozzuk az almatölteléket. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a tepsibe, az almára tesszük. A tetejét villával megszurkáljuk, és 150180 °C-on 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Forrás: nosalty.hu
Képek: eszterlancfoz.blog.hu és mindmegette.hu