Férfiak kulináris kedvencei
hirdetés
Van, aki úgy véli, hogy a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út. Lássuk be, van benne igazság. Amennyiben elkészíted a lent leírt férfi ételek egyikét pasidnak sikerülhet elbűvölni, kényeztetni vagy kiengesztelni Őt.
Zöldséges rostélyos
hirdetés
Vegyes zöldségfélét (murkot, petrezselymet, paszternákot, karalábét, zellert) almareszelőn megreszelünk, összesen egy tele tányérral. Két kanál zsírban 1 vékonyra vágott hagymát párolunk, beletesszük a reszelt zöldségeket, kevés sót hintünk rá és egy-egy kanál víz hozzáadásával, fedő alatt félóráig pároljuk, langyosra hűtjük. Azután húsőrlőn ledaráljuk, utána darálunk egy szelet áztatott, kicsavart kenyeret, összevegyítjük 1 nyers tojással. 4 rostélyos szeletet vékonyra kiverünk, a keveréket elosztjuk, rákenjük, mindegyiket külön felcsavarjuk, fehér cérnával átkötjük. Lábasban 2 kanál zsírfélét forrósítunk, a szeleteket minden oldalról jól megpirítjuk, azután egy-egy kanál víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk. Pirított grízzel és savanyúsággal tálaljuk.
Póréhagymával készített hús
Fél kiló csont nélküli húst darabokra vágunk, egy finomra vágott hagymával és 2 kanál zsírral megpirítjuk, lehintjük 1 késhegynyi piros paprikával, azonnal feltöltjük fél liter forró vízzel, lefedjük és lassan főzzük. Egy kiló póréhagymának a legfelső rétegét eldobjuk, a többit ujjnyi hosszú darabokra vágjuk, forró sósvízzel leforrázzuk, leszűrjük, a félig megfőtt hús tetejére tesszük. Hígra feleresztett paradicsommártást készítünk, az ételre öntjük, együtt nagyon lassú tűzön fedő alatt főzzük egy órán át.
Bújtatott pörkölt
Fél kiló húsból a rendes módon pörköltet készítünk. 5 pohár vizet 1 kávéskanál sóval felforralunk, eresztve belefőzünk 2pohár kukoricalisztet, 15 percig főzzük-keverjük, mikor készen van, belekeverünk 1 jó kanál zsírt. A puliszka felét belenyomjuk egy jól kizsírozott lábasba, rárakjuk a pörköltnek elkészített húst, betakarjuk a többi puliszkával, leöntjük a pörkölt zsíros-hagymás levével. Sütőben pirosra sütjük. Savanyúsággal tálaljuk. Burgonyával pontosan így készítjük, csak puliszka helyett burgonyapürével csináljuk.
Rizses hús
Fél kiló csont nélküli húst darabokra vágunk, 1 finom apróra vágott hagymával és 1 kanál zsírral megpirítjuk, ráhintünk 1 késhegynyi édes paprikát, azonnal feltöltjük forró vízzel, lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félig megpuhult, megmosunk 5 kanál rizst, fél kanál zsírral sárgára pirítjuk, a hús tetejére hintjük, az ételre öntjük, nem keverjük meg, a rizsnek a hús tetején kell maradnia. Lefedve, nagyon lassú tűzön főzzük 30 percig, amikor levesszük a fűzről, még kevés levének kell lennie, lefedve hagyjuk állni 10 percig, azután tálaljuk. Ugyanígy készíthetjük a húst árpakásával is, azzal a különbséggel, hogy az árpakását előző este váltott bő vízben mossuk, míg a víz tiszta marad, az utolsó vízben reggelig ázni hagyjuk és hamarább tesszük a húsra, mint a rizst, nem keverjük. Ha kell, időnként egy-egy kis forró vizet öntünk utána.
Aprópecsenye
Fél kiló borjúhúst megmosunk, megtöröljük, azután 2 ujjnyi széles, egy ujjnyi hosszú és egész vékony darabokra vágjuk, 1 kanál liszthez 1 késhegynyi paprikát keverünk, a szeletkéket belemártjuk, jól lerázzuk, azután forró zsírban hirtelen kisütjük, kiszedjük egy mélytányérba, másikkal betakarjuk és forró víz fölött melegen tartjuk. A hússütéstől maradt zsírban sárgára pirítunk 2 finomra vágott hagymát, meghintjük 1 kanál liszttel, megkeverjük, beleteszünk 2 pohár paradicsomlevet vagy meghámozott összevágott nyers paradicsomot, fél kanál cukrot, kevés sót, 10 percig főzzük, akkor hozzákeverünk 4 kanál tejfölt, a húst beletesszük, ha felforrt, vízbenfőtt makarónival azonnal tálaljuk. Csak frissen jó.