Káposzta minden mennyiségben
hirdetés
A káposzta rengeteg vitaminnal rendelkező zöldség, amit most augusztusban is könnyen beszerezhetsz, és a lejjebb található receptek révén változatosan elkészíthetsz, mindenki örömére.
Lucskos káposzta: A fazék aljára 1 szál csombort, 1 szál kaprot, 2 szál tárkonyt, erre 1/2 fej cikkekre vágott édeskáposztát. A káposztára 1/2 kg darabokra vágott megmosott, félig megfőtt húst teszünk, ráhintünk 1 kettévágott és vékonyra metélt hagymát, 1 kávéskanál köménymagot, 1 kanál zsírt, újra 1/2 fej cikkekre vágott káposztát, legfelül 1 kanál zsírt, 1 szál kaprot, 1 szál csombort, 2 szál tárkonyt, pár szem köménymagot. Egy liter vizet abból, amiben a hús főtt, felforralunk 1/2 kávéskanál sóval, 1 borsónyi citromsóval és 2 kockacukorral, ráöntjük a káposztára és lefedve csendes tűzön puhára főzzük. Fél kanál lisztből 2 kanál zsírral rántást csinálunk, 2 pohár vízzel sűrűre főzzük, simára keverjük, felhígítjuk a káposzta levével, azután a káposztára öntjük és együtt forraljuk 10—15 percig.
hirdetés
Rakott káposzta: Fél kiló sertéshúst darabokra vágunk, borssal behintjük, 1 kanál zsírral és egy-egy kanál vízzel puhára pároljuk. Azután 6 kanál rizst megmosunk, leforrázzuk és 1 kanál zsírral, kis sóval párolt rizst készítünk belőle. Egy tányér összevágott savanyú káposztát egy kanál zsírban, 2 vékony szeletekre vágott hagymával barnára párolunk, előbb lefedjük, ha aztán zsírjára sült, kevergetjük, amíg megpirul. Egy kétliteres lábasba tesszük: alul a fele káposztát, rá a húst, a húsra a rizst, megöntözzük 1 deci tejföllel, betakarjuk a többi káposztával és 1 deci tejfölt a tetejére öntünk. Sütőben, jó tűznél 1/2 óráig pároljuk.
Kolozsvári káposzta: Fél kiló sertéshúst ledarálunk, kevés zsírral és 1 — 1 kanál vízzel puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Hat kanál rizsből párolt rizst készítünk és összekeverjük a darálthússal. Egy tetejes mélytányér savanyúkáposztát és 1 vékonyra szeletelt hagymát 2 kanál zsírban fedő alatt barnára párolunk, zsírjára sütjük. A lábasba lerakjuk alul a fele káposztát, rá a rizses húst, megöntözzük egy deci tejföllel, betakarjuk a többi káposztával, a tetejére is 1 kanál tejfölt teszünk. Félóráig forró sütőben pároljuk.Ha nagyobb mennyiségben akarjuk készíteni, fél kiló marhahúsból pörköltet készítünk, rizsből, káposztából, tejfölből kétszerannyi mennyiséget veszünk, mint a fentihez, ezenkívül előkészítünk még 10—15 dekányi félujjnyi vastag és hosszú szeletekre vágott füstölt szalonnát. Ezután így rakjuk: alul káposztát, rá a fele szalonnát, fele pörköltet, erre a fele rizseshúst és tejfölt, középen káposzta, azután újból szalonna, pörkölt, rizseshús és tejföl, legfelül káposzta, a pörkölt levéhez pedig 2 kanál vizet, 1 deci tejfölt keverünk, az ételt megöntözzük vele, azután forró sütőben félóráig pároljuk.
Rostélyos kelkáposztával: Négy szép szelet rostélyost kiverünk, 8 darabra osztjuk, enyhén besózzuk, egymásra rakjuk, 1 óra hosszat hideg helyen hagyjuk állni. Azután a szeleteket zsírban pirosra sütjük, kiszedjük. A zsírban megpirítunk 1 kanál lisztet, ráhintünk 1 késhegynyi piros paprikát, kis borsot, 4 gerezd finomra szétnyomott fokhagymát, felengedjük 3 pohár hideg vízzel, simára keverjük, és a húst belerakjuk. Két kis fej kelkáposztát megmosunk, ujjnyi szeletekre vágjuk, leforrázzuk sósvízzel, a vízben hagyjuk kihűlni, azután szűrőbe öntjük, kinyomjuk belőle a vizet, a hús tetejére rakjuk, lefedve csendes tűzön főzzük, amíg minden megpuhul, és kevés mártás marad.