hirdetés

Partnereink

Savanyítsunk káposztát üvegekben!

hirdetés

Savanyítsunk káposztát üvegekben!

Kisebb háztartásban és ahol pince nincs, nagyobb uborkás üvegekbe tesszük el a káposztát. Tíz közepes fej káposzta körülbelül két öt literes üvegben fér el.

Előkészítjük a káposztát, kaprot, csombort, tormát. Mindegyiket megtisztítva, megmosva. A tisztára mosott üveg aljára kaprot, csombort, hosszába vágott tormaszeleteket rakunk és apró, teljesen ép almát, amelyet megmostunk, a szárát-csutkáját kivágtuk. A káposztát vékonyra metéljük, ha van gyalunk, azon percek alatt legyaluljuk. Mielőtt vágni kezdjük, mindegyik fejről leszedünk egész leveleket töltött káposztának. Minden kg káposztára3 deka szitált sót számítva, a felvágott káposztát lesózzuk, azután a két kezünkkel dörzsöljük-gyúrjuk, amíg a káposzta kezd levet engedni, akkor elkezdjük berakni. Az üvegbe rakott füvekre egy arasznyi vágott káposztát teszünk, ököllel nyomkodjuk jó' erősen, de vigyázva, hogy csak lefelé nyomjuk, oldalt ne, mert az üveg oldala kitörik, addig nyomkodjuk, amíg sok levet enged. A lenyomott káposztára egy sor káposztalevelet rakunk, erre újra egy arasznyi vágott káposzta, ezt újra nyomkodjuk-tömjük. Ha igen sok levet enged, azt egy tiszta üvegbe leöntjük, később szükségünk lesz rá. így berakjuk az egész káposztát, az üveg felénél megint kapor-csombor-torma jön, a vágott káposzta közé negyedekre vágott kisebb fej káposztákat is tehetünk, hogy legyen „káposzta-cikánk" is, de akár leveleket, akár negyed fejeket rakunk,, ezt mindig letakarjuk egy arasznyi vágott, sózott káposztával, és a vágott káposztát tömködjük. Az üveg nyaka alatt a káposztát leszorítjuk előbb kapor-csombor-tormával, azután két tisztar vékony fácskával.

hirdetés

Az alaposan leszorított káposzta sok levet enged, ezt mind hozzáöntjük a másik üvegben levő sós léhez, ezt az üveget lekötjük, hogy légy ne menjen bele. A káposztával telerakott üvegeket letakarjuk tiszta törlővel, a konyhában hagyjuk állni, amíg kiforrja magát. A kiforrás alatt a lé. kifut a tetején, ezt mindennap egy merítő kanállal a többi sósléhez szedjük. Miután a káposzta már kiforrta magát, leülepedett, az üvegeket teletöltjük a félretett sós léből. Ha a félretett sós lé nem lenne elegendő, 1 pohár vízbe egy kanál sót oldunk fel, ezzel pótoljuk. Ezután az üvegeket lekötjük, kamrába állítjuk.

Vigyázzunk arra, hogy a káposzta jól le legyen szorítva, a tetején mindig legyen 2—3 ujjnyi tiszta lé és a teteje mindig tiszta legyen. Ha a tetejére, oldalára hab rakódik, azt leszedjük, az üveg oldalát tiszta, vízbe mártott ronggyal megtöröljük. így kezelve eláll május-júniusig.

Most pedig lássunk egy ízletes káposztasaláta receptet:

Igen finom salátát is készíthetünk a lesózott káposztából. Olcsó és egészséges, mert ecet nélkül készül. A káposztát vékonyra metéljük, mint a rendes savanyításhoz, minden közepes fej káposztára 1 kanál sót számítva, lesózzuk, megdörzsöljük, míg levet kezd engedni, nem nyomjuk ki. Minden fej káposztához 2 hagymát és 1 nagyobb sárgarépát tisztítunk, a hagymát kettőbe vágjuk, azután vékonyra szeleteljük, a sárgarépát almareszelőn lereszeljük, mind a kettőt a káposztához keverjük, egy marék köménymagot hintünk rá, jól összevegyítjük és üvegekbe rakjuk, alul-felül kaporral, csomborral (torma nélkül), tovább ugyanúgy kezeljük, mint a fenti vágott káposztát. Kisebb üvegekbe rakjuk, hogyha egy üveggel megkezdtünk, fogyasszuk el. Ennél is vigyázzunk, hogy a tetején elég lé legyen és tiszta legyen. Légmentesen kötjük le.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.25.

Ma Márk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés