Receptek burgonyával
hirdetés
Jó ötlet burgonyából készülő ételeket fogyasztani, hiszen ez tele van béta-karotinnal, amely még a bőrradírnál is hatékonyabban frissíti a bőrt, mert segíti a sejtek megújulását.
Kalciumtartalma erősíti a csontokat, magnéziumtartalma idegnyugtató, a benne lévő B5-vitamin pedig energiával tölti fel a szervezetet. Íme, néhány ellenállhatatlan recept:
hirdetés
Finom burgonyaleves
Két liter vizet felforralunk, beleteszünk negyed kiló apróra vagdalt murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, félóra múlva pedig egy kiló meghámozott és apró kockára vágott burgonyát. Azután 3 kanál zsírban 1 apróra vágott hagymát félig megpirítunk, ráhintünk 4 kanál apróra vágott zöldpetrezselymet, és utána 1 kanál lisztet, párszor még megkeverjük, feleresztjük egy pohár hideg vízzel, simára keverjük és hozzáöntjük a burgonyalevest, megsózzuk, belekeverünk egy fél pohár tejet, amihez 3 kanál tejfölt kevertünk. Tejföl helyett 1 pohár kikevert joghurtot is adhatunk.
Főtt burgonya dióval, grúz módra
Négy személyre szükséges 80 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma az elkészítéséhez. A mártáshoz: 9-10 dkg tisztított dió, 2 evőkanál borecet, fél gerezd fokhagyma, néhány friss mentalevél, kapor, törött bors, só ízlés szerint. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az egészet összekeverjük. Tálalásnál diómártással leöntjük. Elkészítjük a mártást: darált diót borecettel felhígítunk, zúzott fokhagymát, apróra vágott mentalevelet, kaprot, sót és borsot adunk hozzá. Jól összekeverjük.
Héjában sült burgonya uborkalével, csuvas módra
Amennyiben négy személyt várunk szükségünk lesz 80 dkg burgonyára, 20 dkg kovászos uborkára (vagy 20 dkg savanyú káposztára), olajra, sóra ízlés szerint. Jól megmosott, egyenlő nagyságú burgonyaszemeket serpenyőbe vagy tepsibe teszünk, sóval megszórjuk, sütőben megsütjük. A burgonyához külön tányéron szeletekre vágott uborkát (levével együtt), vagy olajjal ízesített savanyú káposztát adunk.
Túróval töltött burgonya román módra
Ez a recept is tetszeni fog, ha burgonya-fan vagy te is. Hozzávalók négy személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg túró, 10 dkg brindza, 2 tojássárgája, fél kanál liszt, 10 dkg vaj, kevés paradicsompüré, 4 evőkanál tejföl, só ízlés szerint. A nyers burgonyát kettévágjuk. Belsejét - kb. fél cm vastag falat meghagyva - kivájjuk, és a burgonya aljából kicsit levágunk úgy, hogy az megálljon. Elkészítjük a tölteléket túróból, kevés brindzát (juhtúrót), tojássárgáját, sót és lisztet teszünk bele. A burgonyákat ezzel megtöltjük. Lábasba rakjuk, forró vajjal leöntjük, majd tűzre tesszük, hogy alul megpiruljon. Ezután egy kevés vízzel felhígított paradicsompürét adunk hozzá, és fedő alatt pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Tálalás előtt néhány kanál tejfölt öntünk hozzá. (Juhtúró helyett reszelt sajtot is keverhetünk a töltelékbe.)
Gombával töltött burgonya
Szükséges hozzá 1 kg burgonya, 20 dkg friss gomba, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 zsemle, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kis fej vöröshagyma, törött bors, só ízlés szerint. Elkészítjük a gombás tölteléket: a gombát apróra vágjuk, egy kanálnyi vajban az apróra vágott vöröshagymával megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vízben áztatott és kifacsart zsemlét, a nyers tojást, és jól összekeverjük. A töltelékkel megtöltjük a szokásos módon előkészített burgonyákat. Zsemlemorzsában megforgatjuk, serpenyőbe tesszük, vajjal leöntjük, és átsütjük. (Friss gomba helyett szárított gombával is készíthetjük a tölteléket.)