hirdetés

Partnereink

Szülés utáni depresszióm van?

hirdetés

Szülés utáni depresszióm van?

Az anyukák 20-25 százaléka a szülést követő első évben találkozik a szülés utáni depresszió jelenségével, ami legalább 2 hétig tartó rosszkedvvel, levertséggel, a babával szembeni közömbösséggel, agresszióval, étvágytalansággal, motiválatlansággal jár. Sokkal többen vannak azonban azok, akiknél csak néhány napig jelentkezik ezen tünetek valamelyike. Sok anyukánál pedig utólag lelkiismeretfurdalást okoznak ezek a “nehéz napok”.

A szülés utáni depresszió nem tévesztendő össze a baby blues jelenséggel, ami a szülés utáni első napokban hormonális okokból jelentkezik. A szakirodalom többnyire 3 fő hajlamosító tényezőt szokott megemlíteni, illetve vannak további tényezők is, amik elősegítik a depresszió kialakulását:

hirdetés

1. A fészekrakó ösztön megzavarása: Ha a család éppen a szülés előtti időszakban költözött új helyre, akkor az anya nem tudott megfelelően felkészülni a baba érkezésére és ez hajlamosíthat a depresszióra szülés után.

2. A saját anyával való kapcsolat: Másik ok lehet a kismamának a saját édesanyjával való korábbi feldolgozatlan kapcsolata. A várandósság időszakában és a baba érkezése utáni években fokozottan kerülnek napvilágra a saját gyermekkorunkkal kapcsolatos élményeink, érzéseink. Ezek feldolgozása a gyermekünkkel való kapcsolatunk szempontjából is nagyon fontos.

3. Gyász: A szülést követően az anya gyászolja a várandósságát és azt a gyermeket, akit korábban elképzelt magának. Aki túlságosan nagy jelentőséget tulajdonított a várandósságának, az identitása szempontjából fontosnak tartotta a várandósságot (pl. korábban nem volt fontos szerepe a családban, de a várandósság miatt rengeteg plusz figyelmet kapott), annak különösen nehéz feldolgoznia azt, hogy a baba megszületett. Ha a szülés nem megfelelően alakult, nehézségek, komplikációk léptek fel és a szülésélmény feldolgozatlan maradt, ez is hajlamosíthat a későbbi depresszióra.

4. Problémák a fogantatás vagy várandósság alatt: Ha a kicsi nehezen fogant meg, vagy komplikációk léptek fel a várandósság alatt, az túlzott aggodalmaskodásba, a baba túlféltésébe, állandó félelembe csaphat át, ami könnyen vezethet neurotikus, majd pedig akár depressziós állapothoz is.

5. Korábbi tünetek: Kutatások szerint, akinek már a várandósság alatt vagy azt megelőzően is voltak depressziós tünetei vagy pedig az átlagosnál erősebb premenstruációs tünetei vannak, az hajlamosabb a szülés utáni depresszióra.

A depresszióra, rosszkedvre további tényezők is hajlamosítanak:

– Kialvatlanság: Az állandó éjszakázás, ébredés megzavarhatja az anya bioritmusát, előfordulhat, hogy akkor sem tud aludni, amikor lenne rá módja, vagy képtelen visszaaludni, miután visszafektette a babát. Ez a jelenség tápszerrel táplált babák édesanyjainál gyakrabban fordul elő, mert szoptatni félálomban is lehet, valamint a szoptatás segít az anyának is könnyen visszaaludni.

– Kétségbeesés: A baba miatti aggódás, különösen, ha problémás volt a terhesség, nehezen született a baba, koraszülött volt, vagy beteg lett a születését követően, hajlamosít a depresszióra.

– Fizikai fáradtság: Sokan egyáltalán nem készülnek fel rá, hogy a baba körüli teendők fizikailag is fárasztóak, és a kialvatlansággal együtt ez kimerültséghez vezethet.

– Magány: Nagycsaládok híján a mai anyukák a szülés után teljesen egyedül maradnak. A nap javarészét a babával kettesben töltik, gyakran a közelben sincs se rokon, se ismerős, akivel kapcsolatban lehetnének. Aki pedig sokat van egyedül, az elkezdi túlgondolni, túlnagyítani a dolgokat. Nagyobbnak látja a problémákat, a történéseket, mint amilyenek azok valójában, problémásabbnak látja a helyzeteket, megoldhatatlannak és végzetesnek a legkisebb problémákat is.

Hogyan lehet felismerni a szülés utáni depressziót?

Honnan tudhatod, hogy depressziód van vagy csak átmeneti hangulatingadozáson mész keresztül? A hangulatingadozások gyakori következményei a kialvatlanságnak és annak az új élethelyzetnek, ami a baba születése után alakul ki. Ezek többnyire néhány napig tartanak, aztán rendeződnek. Bár fáradt vagy, kétségbeesett, rossz a kedved, a babát el tudod látni.

A valódi depresszió nagyfokú kedvetlenséggel jár. Az anya nem tudja ellátni a babát, közömbös a sírására, nem válaszkész, nem nyugtatja meg a kicsit. Képtelen reggel kikelni az ágyból, megszervezni a napot, a rutintevékenységek is gondot okoznak számára. A szülés utáni depresszió esetén megváltoznak az alvási és evési szokások, van, aki nehezen alszik el esténként vagy éjjel sokszor felriad és olyan is van, aki nagyon aluszékony lesz, akár 12 órát is alszik egyben. Jellemző, hogy reggel nem tud kikelni az ágyból, akkor sem, ha sír a baba és éjjel sem veszi észre, ha a baba felébred, sír. A mindennapi teendőket képtelen ellátni, egyáltalán nem érdeklik.

Forrás: kismamablog.hu

Kép: Shutterstock

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.27.

Ma Angelika napja van.

Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első gyermeke, béranya hordta ki!

Az énekes és a színésznő béranya segítségével vállalt gyermeket, most született meg a kicsi.

  • 2022-01-25 22:04
Kanye West csinálta Julia Fox borzalmas sminkjét

A rapper most már nemcsak öltözteti, hanem sminkeli is barátnőit. Julia Fox megosztó sminkjét is ő készítette.

  • 2022-01-25 20:48
Valódi időutazásra hív Koltay Anna otthona és gardróbja

Állatmintás műszőrmét, a nagymama csodás püspöklila kabátját, egyiptomi pamutruhát és egy eredeti, Malév légiutas-kísérő szettet is rejt az M2 Petőfi ...

  • 2022-01-25 19:30
Kolbászos-sajtos rakott krumpli

A rakott krumpli egy szuper finom, könnyen elkészíthető és laktató egytálétel, mely változatosan variálható.

  • 2022-01-25 18:06
Micsoda koncert: Dés Lászlóval lép színpadra a világhírű Rhoda Scott

Rendkívüli bejelentéssel lepte meg rajongótáborát Rhoda Scott dzsesszorgonista, a Hammond-orgona királynője. A világsztár szeptemberben a budapesti Do...

  • 2022-01-25 16:41

hirdetés

Megérkezett a Szelíd magyar előzetese

A magyar előzetesével ma debütáló Szelíd című film megkezdte nemzetközi fesztiválútját. Nemes Anna és Csuja László alkotásának világpremierjét január ...

  • 2022-01-25 15:30
Elhunyt Csollány Szilveszter

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fert...

  • 2022-01-25 13:45
„A családban is ott vannak a szuperhősök”

Kiosztották a Média a Családért-díjakat elismerve azokat a családbarát cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak. Az 1 millió ...

  • 2022-01-25 12:16
Bekezdett a lakáspiac januárban

Az erős évkezdet általában irányadó az év hátralévő részére, a forgatókönyv várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul, az első félév várhatóan erősebb l...

  • 2022-01-25 10:02
A Kosnak ma rossz napja van

Lehet, hogy ma nem a szokásos vidám énje dominál. Lehet, hogy rosszabb napja van, de ez teljesen természetes. Ma mindenben kételkedhet, ami az életébe...

  • 2022-01-25 08:29

Minden cikk

hirdetés

hirdetés