Ezeket használd cukor helyett!
hirdetés

Emésztőrendszerünk a cukrokat különböző sebességgel alakítja át vércukorrá. A fehér cukor nagyon könnyen emészthető, hamar felszívódik, ami komoly hatással van a vércukorszintre. Ha ugyanis ez túl magas, akkor a cukor elsavasítja a szervezetet, és betegségeket idézhet elő, az ingadozó vércukorszint pedig rontja az életminőséget.
Egyrészt hangulatingadozásokat okoz, másrészt rossz irányban befolyásolja a táplálkozási szokásokat, mivel a szénhidráthiány azonnali evésre késztet, így a Táplálkozás káros pótcselekvéssé válik.
hirdetés
Ugyanakkor a vérben az alacsony cukormennyiség is ártalmas, mert ilyenkor az agy nem kap annyi glükózt, amennyi a normális működéséhez szükséges. Az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételekből és italokból a cukor gyorsan felszívódik, és hirtelen növeli meg a vércukorszintet, ezért nem ajánlatos fehér cukrot és belőle készült termékeket fogyasztani. Ez sajnos a mézre is vonatkozik, noha - a cukorral ellentétben -vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű táplálék, és a szervezet szinte mindent hasznosít belőle.
Természetes és mesterséges édesítők
Ma mar a fehércukron kívül sokféle édesítőszer közül választhatunk. Köztudott, hegy a cukor édes íze pótolható mesterséges édesítőszerekkel {pl. szacharinnal, ciklamáttal, aszpartámmal). Ezeket gyakran a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak ajánlják.
A természetes pótlószerek közül sokak által kedvelt és élettanilag is értékes táplálék a gyümölcscukor (fruktóz), bár a vélemények megoszlanak róla. Legjobb, ha a gyümölcscukrot nem gyümölcsökből kivont fruktózpor formájában használjuk a különféle ételek, sütemények édesítésére, hanem természetes formában, zamatos nyers és aszalt gyümölcsök fogyasztásával vesszük magunkhoz.
A kristálycukornál és a fruktózpornál egészségesebb édesítőszer a kókuszvirágból kivont cukor. Amikor a virágokat megvágják, a nektár kicsepeg, amit összegyűjtenek. A nedvesség elpárolog, és visszamarad a cukor. Ez lassan felszívódó szénhidrátforrás, amely a hasnyálmirigyet kevésbé dolgoztatja meg, mint a finomított cukrok. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően még a cukorbetegeknek is ajánlott, ha olykor-olykor az édes íz kísértésébe esnek. (Minél alacsonyabb egy étel Gí-értéke, annál kevesebb glükóz jut a véráramba. A hasnyálmirigynek így kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez.)
A kókuszvirágcukor íze a barna cukoréra és a karamelláéra emlékeztet. Édesítőereje megegyezik a kristálycukoréval. Hő és nedvesség hatására könnyen oldódik, ezért sütésre és főzésre is alkalmas ez a 100 százalékban szerves, tartósítószermentes, természetes édesítőszer, Kalóriatartalma 10 dkg-onként 300 kcal, míg ugyanekkora mennyiségű cukoré 390 kcal. Keverhetjük tejbe, kávéba, karobitalba, valamint keleti ételekbe, palacsintába, gofriba, müzlibe, ahol karamellás zamata jól harmonizál a többi összetevőjével.
A keményítő és a rostok
Szervezetünkben a keményítő szintén cukorrá alakul, mivel glükózmolekulákból áll. A vércukorszint azért szabályozható keményitőszer és rostban gazdag táplálékok fogyasztásával, mert hosszú a lebomlási idejük. Keményítő található a burgonyában, a kukoricában, a hüvelyesekben (bab, lencse, sárgaborsó), a rizsben, a korpában és a gabonafélékben stb. Az étkezési keményítő bevált a különböző étetek, levesek, főzelékek sűrítésére, de a fehér liszt pótlására rántáshoz, habaráshoz, pudingokhoz, sőt még sütéshez is kiváló.
Forrás: Vitalzone
Képek: vitalzone.hu, ritmus.hu
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







