hirdetés

Partnereink

Ezt eheti epekő-eltávolító műtét után

hirdetés

Ezt eheti epekő-eltávolító műtét után

Problémát jelent a műtétet követő diéta, étrend? Pedig be kell tartani. Különösen hasi szerveket érintő műtétnél, és különösen epekő-eltávolító műtét után.

Epekő-eltávolító műtét utáni étrend

hirdetés

Első nap: az ezt követő napon infúziós folyadékpótlás történik.

Második nap: a folyadékpótlásra kell odafigyelni, fontos, hogy naponta gyakran, kortyonként próbáljon a beteg inni. Ez lehet víz, világosra főzött tea, limonádé.

Második-harmadik naptól az állapottól függően bővíthető az szűrt zöldség- és csontlevessel.

Harmadik-negyedik naptól kezdődhet meg a szénhidrátok beépítése keményítővel: diétás rántott- és köménymagleves, zsírszegény burgonyaleves, pirított kenyér és péksütemény, főtt burgonya, héjában sült burgonya, saját főzőlével kikevert burgonyapüré, főtt rizs, zöldfőzelék pürék (pl. sárgarépa, tök), párolt zöldségek, kompótok, gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, frissen préselt, átszűrt narancslé).

Következő lépés a fehérjék adása: sovány főtt húsok (sertés, csirke, hal, pulyka), sovány savanyított tejtermékek, sovány felvágottak (pl. sonka, diétás virsli, párizsi. Zsírtartalmuk viszonylag alacsony, 6-8 g/100 g). Folyadékfogyasztás mennyisége napi 1,5-2 l legyen.

A panaszok megszűnésekor fokozatosan át lehet térni a műtét előtti megszokott étrendre. Hosszú távon pedig az egészséges táplálkozás irányelveit kell követni az újabb epekövek illetve a gyulladásos rohamok megelőzése érdekében.

Epeműtét, epekő-eltávolító műtét után javasolt élelmiszerek és diéta

  • Általában fogyasztható: tea, limonádé, lekvár, méz.
  • Kenyérfélék: zsemle, kifli, másnapos kenyér, kétszersült, másnapos kalács.
  • Tej, tejtermékek: tejeskávé, sovány túró, sajt, kefir, joghurt, "light" margarin, gyümölcs joghurt (nem aprómagvas), sovány tehéntúró petrezselyemmel, vagy kaporral ízesítve, édes vagy sós túrókrém, reszelt sajt, vizes gyümölcsturmix.
  • Húsok: sovány csirke, sovány sertés és marhahús, borjúhús, pulyka, hal. Húskészítmények: gépsonka, baromfi párizsi, virsli, zalai, pulykafelvágott, hús és májpástétom.
  • Húsételek: párolva, főzve, alufóliában, alutef edényben, grillben elkészítve adható. Egybesült vagdalt, húsgombóc, hús-és májpuding is. Halból készíthető: főtt hal zöldségesen, citromos főtt hal, párolt hal margarinnal, roston sült hal, sütőben sült hal.
  • Levesek: lezsírozott csontleves, zöldségleves, daragaluska leves, becsinált leves, raguleves, burgonyaleves, rántott leves, gyümölcsleves (alma, meggy, cseresznye).
  • Levesbetétek: gyúrt tészta, májgaluska, daragaluska, húsgombóc, zsemlekocka, rizs.
  • Főzelékek: burgonya, sárgarépa, tök, paraj, spárga.
  • Burgonya-ételek: főtt burgonya, burgonyapüré, héjában sült burgonya, petrezselymes burgonya.
  • Köretek: párolt rizs, petrezselymes, zöldséges változata, pirított dara.
  • Mártások: kapor-, petrezselyem mártás, céklamártás, zöldségmártás. Gyümölcsmártások: alma, meggy, őszibarack, cseresznye, citrommártás.
  • Saláták: fejes saláta, cékla saláta (ecet helyett citromlé), reszelt vagy főtt sárgarépa saláta, almasaláta.
  • Tészták: piskóta: ízesíthető lekvárral, citrommal, gyümölccsel, karamellel. Pudingok, rizsfelfújt, darafelfújt, kiflifelfújt, tejberizs, tejbedara, sült alma lekvárral.
  • Üdítők: citrom és narancslé (tea ízesítésére), szűrt almalé, szőlőlé, őszibaracklé, vízzel higított szörpök, meggy, szűrt málna, eper, narancs.
  • Fűszerezés: kímélő: édes-nemes paprika, kapor, zeller (levél, gumó), rebarbara, tárkony, kakukkfű, rozmaring, zsálya, borsikafű, citromfű, köménymag, majoránna, babérlevél, szerecsendió, vanília, fahéj.
  • Ételkészítési eljárások közül: sűrítés: száraz rántás (zsiradék nélkül pirított liszttel). Diétás rántás: tűzről levett pirított lisztet kevés zsiradékkal elkeverni, hintés, habarás.

Forrás: Egészségkalauz

Fotó: iStockPhoto

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 11.27.

Ma Virgil napja van.

3+1 tipp a sikeres és gyors ingatlanértékesítéshez

Lassan két éve lesz, hogy alapjaiban változott meg körülöttünk a világ, s vele együtt az életünk, a mindennapjaink is. Lenyomatokat hagyott a pandémia...

  • 2021-11-27 09:03
Ettél-e már valaha sütőtökös bablevest? Íme a Zuppa Frantoiana receptje

Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj k...

  • 2021-11-27 07:59
A Halaknak megújulásra van szüksége

A párkapcsolatán és az önértékelésén is sokat javíthat egy kis megújulás.

  • 2021-11-27 07:00
Indul a karácsonyi szezon – az ünnepekre készülőket már várja a SPAR

Bőséges kínálattal és számos újdonsággal készül a SPAR az idei karácsonyi szezonra és a szilveszterre. Az áruházlánc széles ünnepi áruválasztékkal, ha...

  • 2021-11-27 05:30
A műanyag hulladék nem szemét!

Ha szétnézünk a háztartásunkban, szinte nem tudunk olyan területre pillantani, ahol a szemünk ne akadna meg műanyag terméken. Az ajtó, az ablak, a ber...

  • 2021-11-26 23:45

hirdetés

Páratlan lehetőség a pályakezdő zenei előadóknak

A Petőfi Kulturális Ügynökség Nagylemez-programot hirdetett, ami a pályakezdő előadók karrierjének elindulását támogatja. A győztes nemcsak egy saját ...

  • 2021-11-26 22:37
Versenyelőny az energiahatékonyság

A fővárosban és környékén, valamint a legnagyobb városainkban akár kétszeres is lehet a korszerű, hűthető-fűthető, szigetelt, nagyobb belmagasságú rak...

  • 2021-11-26 21:13
Így készül a méteres tekercs

A krémet nyugodtan variálhatjuk gyümölccsel vagy más pudingport is használhatunk. A végeredmény ugyanúgy ízletes lesz!

  • 2021-11-26 19:55
Emmy-díjas a Call my agent

Nemzetközi Emmy-díjat kapott vígjáték kategóriában a Tíz százalék című sorozat negyedik évada.

  • 2021-11-26 18:41
Baby boom Izlandon a karantén után

Rekordszámú kisbabára számítanak idén Izlandon a járvány miatt bevezetett lezárások után – az északi szigetország jó úton halad afelé, hogy az eddigi ...

  • 2021-11-26 17:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés