Ezt eheti epekő-eltávolító műtét után
hirdetés
Problémát jelent a műtétet követő diéta, étrend? Pedig be kell tartani. Különösen hasi szerveket érintő műtétnél, és különösen epekő-eltávolító műtét után.
Epekő-eltávolító műtét utáni étrend
hirdetés
Első nap: az ezt követő napon infúziós folyadékpótlás történik.
Második nap: a folyadékpótlásra kell odafigyelni, fontos, hogy naponta gyakran, kortyonként próbáljon a beteg inni. Ez lehet víz, világosra főzött tea, limonádé.
Második-harmadik naptól az állapottól függően bővíthető az szűrt zöldség- és csontlevessel.
Harmadik-negyedik naptól kezdődhet meg a szénhidrátok beépítése keményítővel: diétás rántott- és köménymagleves, zsírszegény burgonyaleves, pirított kenyér és péksütemény, főtt burgonya, héjában sült burgonya, saját főzőlével kikevert burgonyapüré, főtt rizs, zöldfőzelék pürék (pl. sárgarépa, tök), párolt zöldségek, kompótok, gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, frissen préselt, átszűrt narancslé).
Következő lépés a fehérjék adása: sovány főtt húsok (sertés, csirke, hal, pulyka), sovány savanyított tejtermékek, sovány felvágottak (pl. sonka, diétás virsli, párizsi. Zsírtartalmuk viszonylag alacsony, 6-8 g/100 g). Folyadékfogyasztás mennyisége napi 1,5-2 l legyen.
A panaszok megszűnésekor fokozatosan át lehet térni a műtét előtti megszokott étrendre. Hosszú távon pedig az egészséges táplálkozás irányelveit kell követni az újabb epekövek illetve a gyulladásos rohamok megelőzése érdekében.
Epeműtét, epekő-eltávolító műtét után javasolt élelmiszerek és diéta
- Általában fogyasztható: tea, limonádé, lekvár, méz.
- Kenyérfélék: zsemle, kifli, másnapos kenyér, kétszersült, másnapos kalács.
- Tej, tejtermékek: tejeskávé, sovány túró, sajt, kefir, joghurt, "light" margarin, gyümölcs joghurt (nem aprómagvas), sovány tehéntúró petrezselyemmel, vagy kaporral ízesítve, édes vagy sós túrókrém, reszelt sajt, vizes gyümölcsturmix.
- Húsok: sovány csirke, sovány sertés és marhahús, borjúhús, pulyka, hal. Húskészítmények: gépsonka, baromfi párizsi, virsli, zalai, pulykafelvágott, hús és májpástétom.
- Húsételek: párolva, főzve, alufóliában, alutef edényben, grillben elkészítve adható. Egybesült vagdalt, húsgombóc, hús-és májpuding is. Halból készíthető: főtt hal zöldségesen, citromos főtt hal, párolt hal margarinnal, roston sült hal, sütőben sült hal.
- Levesek: lezsírozott csontleves, zöldségleves, daragaluska leves, becsinált leves, raguleves, burgonyaleves, rántott leves, gyümölcsleves (alma, meggy, cseresznye).
- Levesbetétek: gyúrt tészta, májgaluska, daragaluska, húsgombóc, zsemlekocka, rizs.
- Főzelékek: burgonya, sárgarépa, tök, paraj, spárga.
- Burgonya-ételek: főtt burgonya, burgonyapüré, héjában sült burgonya, petrezselymes burgonya.
- Köretek: párolt rizs, petrezselymes, zöldséges változata, pirított dara.
- Mártások: kapor-, petrezselyem mártás, céklamártás, zöldségmártás. Gyümölcsmártások: alma, meggy, őszibarack, cseresznye, citrommártás.
- Saláták: fejes saláta, cékla saláta (ecet helyett citromlé), reszelt vagy főtt sárgarépa saláta, almasaláta.
- Tészták: piskóta: ízesíthető lekvárral, citrommal, gyümölccsel, karamellel. Pudingok, rizsfelfújt, darafelfújt, kiflifelfújt, tejberizs, tejbedara, sült alma lekvárral.
- Üdítők: citrom és narancslé (tea ízesítésére), szűrt almalé, szőlőlé, őszibaracklé, vízzel higított szörpök, meggy, szűrt málna, eper, narancs.
- Fűszerezés: kímélő: édes-nemes paprika, kapor, zeller (levél, gumó), rebarbara, tárkony, kakukkfű, rozmaring, zsálya, borsikafű, citromfű, köménymag, majoránna, babérlevél, szerecsendió, vanília, fahéj.
- Ételkészítési eljárások közül: sűrítés: száraz rántás (zsiradék nélkül pirított liszttel). Diétás rántás: tűzről levett pirított lisztet kevés zsiradékkal elkeverni, hintés, habarás.
Forrás: Egészségkalauz
Fotó: iStockPhoto