hirdetés

Partnereink

A kaviár világa

hirdetés

A kaviár világa

A kaviár fogyasztása ma már nem luxus, persze nem mindenki engedheti meg magának. De ugyanúgy, mint a keleti fűszerek beszerzése, a kaviáré sem bonyolultabb. A szupermarketek polcain a kaviárok is megtalálhatók, különféle kiszerelésekben.

 

hirdetés

A kaviár elnevezés világszerte elismert delikáteszt takar, mely nem más, mint bizonyos halfajták enyhén sózott ikrája. A nemzetközi etikett szerint pezsgőhöz kiskanállal illik fogyasztani, az oroszok azonban inkább vastag szendvicsre kenve és vodkával kedvelik. Egyébként ők és Irán a legnagyobb előállítói (a genovai Caviar House, az egyik fő szállító szerint a kaviár ára nemsokára megközelíti a briliánsokét).

A laikus alapvetően két fő fajtát különböztet meg: a fekete és a vörös kaviárt. A szakember ezt úgy mondaná, hogy tokhalfélék és lazacfélék ikrája: az előbbi számít értékesebbnek, különösen a vizáé. Színe a sötétszürkétől a mélyfeketéig váltakozik, minél nagyobb szemű, annál drágább. A vörös ikrákat főleg lazacfélékből nyerik, a méret és a szín elég változó: a legnagyobb szemek mintegy borsszem nagyságúak, színük pedig világos, áttetsző narancs – de vannak egészen élénkpiros, aprócska szeműek is, más halfajták ikrái. A vörös kaviár változatai közül a nem túl nagy méretű, világos narancsszínű lazacikra számít a legjobbnak. A kaviár a feldolgozás módja szerint is felosztható: lehet szemcsés vagy préselt.

Elkészítése házilag sem bonyolult, íme a recept: a még élő tokhal felvágott hasából kivesszük a szürkés hártyával összefogott ikrát. Közben elő kell készíteni egy nagy edény meleg, erősen sós vizet. Az „ikracsomagot” úgy tíz percre meleg vízbe lógatva nyerjük a „préselt kaviárt”, ami egy fél sűrű, szendvicsre kenhető massza.

Ha viszont leforrázzuk és óvatosan, egy szűrőn keresztül átnyomogatjuk a sós vízzel teli edénybe, hogy a szemek különváljanak a hártyától – akkor szemcsés kaviárt kapunk; ehhez természetesen érett, kifejlett szemű halikra kell.

Tulajdonképpen ennyi az egész, ezután csak tiszta üvegbe kell rakni, és olvasztott vajat önteni a tetejére, hogy ne romoljon meg. Frissen egy-két napig, légmentesen lezárva vagy 2-4 Celsius fokon tárolva 8 hónapig áll el. Egyébként az igen drága tokhal és lazacféléken kívül még sok halfajta ikrája alkalmas kaviár készítésére – ilyen például a csuka, a fogassüllő, a folyami sügér, a dévérkeszeg, valamint bizonyos tőkehal és pontyfélék is.

És ha már ennyi szó esett a kaviárról, íme egy könnyen elkészíthető recept is.

 

Orosz töltött tojás

Négy adag hozzávalói: 6 db főtt tojás, 1 ek. dijoni mustár, 10 dkg füstölt lazac, 5 dkg kaviár (fekete), 5 dkg vöröskaviár, rozmaring ízlés szerint (friss), 10 csepp olívaolaj.

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, majd félbevágjuk. A rozmaringleveleket leszedjük a növény száráról és gondosan felaprítjuk. A füstölt lazacot kiszedjük a csomagolásból, a szép szeleteket egyben megőrizzük, a többit felvágjuk kis darabkákra. A tojássárgáját kikaparjuk, összetörjük, majd összekeverjük a mustárral, a lazacdarabkákkal, a rozmaringgal és néhány csepp olívaolajjal. A masszát visszatöltjük a félbevágott tojásfehérjékbe, majd a töltelék tetejének felét fekete, felét vörös kaviárral megkenjük. A kész töltött tojásokat néhány lazacszelettel körítve tálaljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés