Újabb húsos karácsonyi receptek egy helyen
hirdetés
Ha eddig még nem döntötted el, mit is főzz karácsonykor, van még lehetőséged döntést hozni az ajánlott receptjeink alapján. Hal, malac, pulyka és csirke – ne maradjon le egyik sem az asztalról!
Ajánlottunk már korábban pulykahúsos ételeket is karácsonyra, de még kalóriaszegény ételeket is. A karácsonyra készülő kenyerek és kürtős kalácsok mellé javasolunk még néhány finomságot az ünnepi asztalra!
hirdetés
Kapribogyós sügér
Hozzávalók: 3-4 főre: egy egész sügér (80-100 dkg), só, frissen őrölt bors, 2 szál kakukkfű, fél csokor petrezselyem, 2 babérlevél, liszt, 6 ek vaj, 2 ek olíva olaj, 3 ek kapribogyó, 2 citrom
A halat megmossuk, szárazra töröljük. Éles késsel beirdaljuk mindkét oldalát pár helyen, egymással párhuzamosan. Kívül-belül átdörzsöljük sóval, borssal. A belsejébe tesszük a zöld fűszereket. A külsejét megforgatjuk lisztben. Kevés olíva olajon 3-3 perc alatt elősütjük a halat, majd tepsi tesszük és 12 perc alatt készre sütjük. Sütés közben a saját levével locsolgatjuk. A kapribogyót apróra vágjuk. A citromot meghámozzuk, a fehér belső héját is levágjuk, majd gerezdekre szeljük. A petrezselyem másik felét (fél csokor) összeaprítjuk. A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd hozzáadjuk a kapribogyót, a petrezselymet, egy kis kakukkfüvet, 1 babérlevelet, és a citromszeleteket. Sózzuk, borsozzuk. Rizzsel vagy friss salátával kínáljuk.
Rozmaringos, sült bőrös malac
Hozzávalók 2 felnőtt + 1 gyerek részére (átlagos): 5 szelet bőrös malackaraj, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl szójaszósz, 2-3 ek almaecet, só, bors, egy ágacska rozmaring, 2 nagy szem savanyú alma, kevés víz.
A karajszeleteket előkészítjük. Mossuk, kicsontozzuk, a bőrös részt egy éles késsel bevagdossuk. Bepácoljuk a hússzeleteket A szószból, ecetből, fokhagymából és a borsból páclevet készítünk, ráöntjük a hússzeletekre, és 1-2 órára berakjuk a hűtőbe érlelődni. Majd egy tepsibe rakjuk őket, megszórjuk a rozmaringgal, és alufólia alatt, 200 fokon kb. 50 percet pároljuk.
Az alma hozzáadása: A párolás lejárta után kivesszük a sütőből, és a megmosott, cikkekre vágott almákkal megrakjuk. Visszarakjuk így a sütőbe, és 15-20 percet pirítjuk. Itt már figyeljük folyamatosan, mert a sütőtől függően több, vagy kevesebb idő is elég lehet ahhoz, hogy piros színt kapjon.
Pulyka pástétom recept
Hozzávalók egy nagy kalácsformára méretezve: 75 dkg darált pulyka hús vegyesen (szárnya, melle, combja), 50 dk pulyka máj, 2 tojás, 3 dl tejszín (én növényit használtam), 1 dl konyak, só, őrölt bors, 1 vöröshagyma finomra reszelve.
A húsokat, és a májat tálas mixerben teljesen pépesre daráljuk. Mindig csak keveset teszünk a mixerbe, hogy tudja forgatni a húst. Egy nagy tálba minden hozzávalót jól összekeverünk, úgy, hogy egy nagyon selymes masszát kapjunk. A formát kibéleljük sütőpapírral, majd belekanalazzuk a masszát. A formát egy vízzel töltött tepsibe állítjuk, majd 2 órán át gőzöljük 160-170 fokos sütőben. Amikor elkészült, leöntjük róla a keletkező folyadékot (vízszerű), és hagyjuk a formában kihűlni. A pástétom egy éjszakán hűtőben kell pihenjen.
Csirkés hústorta
Hozzávalók 3-4 főre: 2 db csirkemell filé (dupla), 10 dkg sonkaszelet, 1 bő marék aszalt sárgabarack, 10 dkg gauda sajt (lehet más is), egy csokor friss bazsalikom levél, 1!2 dl olvasztott zsiradék (én kókuszzsírt használtam), 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, 1 kisebb méretű, kapcsos tortaforma
A csirke mellett vágjuk vékony szeletekre (darabokra). Ízlés szerint sózzuk. A sonkát vágjuk kockákra. A sajtot reszeljük le. A bazsalikom leveleket mossuk meg, majd csepegtessük le. Az olvasztott zsiradékot keverjük ki a tejszínnel, és a tojással, némi sóval, és reszelt fokhagymával. Kezdjük el a rétegezést. Először kevés szósszal kenjük ki a forma alját. Erre tegyük a hús felét. A húst locsoljuk meg szósszal, helyezzük el rajta a bazsalikom levelek felét, majd szórjuk meg a sajt felével. A sajtra tesszük a sonka felét, erre a barackokat, majd jön a sonka, és a sajt másik fele. Ezt meglocsoljuk ismét szósszal. A bazsalikom másik felét szépen elrendezzük a formában. Legvégül tegyük rá a maradék húst is, amire öntsük meg a szósz maradékát. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére kerüljön a szósza java (az sem baj, ha többet készítünk belőle). Előmelegített sütőben, kb. 160-170 fokon egy órán át süssük. Hagyjuk kicsit kihűlni (langyosra is elég), és csak ezt követően szeleteljük.