Citrom és hal? Mi sül ki belőle?
hirdetés
Nagyon finom, és nagyon gyorsan elkészíthető halételeket szeretnél készíteni? Miért ne? Szálkamentes halfilével ezernyi finomság készíthető.
Kezdjük is a sort egy különlegességgel: citromos sült hal. A halhoz kell 800 g tengeri halfilé, 1.5 evőkanál búzaliszt, 4 nagy csipet só, bors - fekete (őrölt), 2 evőkanál olívaolaj - extra szűz, 140 g vaj, 1 db citrom (héja, és leve), valamint 1 csokor petrezselyemzöld. Köretnek 250 g főtt rizs. Ez a mennyiség 4 főre elegendő étel alapanya. A 800 g halfilédet kockázd fel nagyobb darabokra. Egy tálban keverd össze a lisztet a sóval, borssal. Ezután a haldarabokat forgassuk bele a lisztbe. Közben egy teflonos serpenyőt pár csepp olívaolajjal forrósítsunk fel, a serpenyőben pirítsuk meg a lisztbe forgatott haldarabok minden oldalát. Mikor a halak megpirultak, rátesszük a vajat. Mikor a vaj felolvadt, mehet hozzá a citrom reszelt héja és a citrom kifacsart leve is. Ezután 1-2 percet forraljuk, végezetül óvatosan keverjük meg, de a halak nehogy összetörjenek! Az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. Azzal is átforgatjuk, és fél perc múlva le is vehetjük a tűzről!
hirdetés
A citrom alapvetően passzol a halakhoz, mivel elnyomja a hal jellegzetes szagát, ízét. Ha valaki ezen felül oda van a majonézes ételekért, annak a majonézes grillezett lazac maga lesz a tökély. Mellé párolt, vagy grillezett zöldségeket érdemes készíteni. Zöld spárgával különösen finom! Szintén 4 főre írjuk le a hozzávalókat: 8 evőkanál bazsalikomlevél, 8 evőkanál majonéz, 4 evőkanál mustár, 4 db citrom leve, 4 db lazac filé (250 g-os). Először a friss bazsalikomleveleket mosd át és aprítsd fel. Aztán egy tálban keverd össze a majonézt a mustárral és a kifacsart citromlével. Hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomot is. A lazacfilére öntjük a keveréket úgy, hogy mindenütt befejje, majd 3 órára tegyük hűtőbe. Addig be lehet gyújtani a grillt. A grillen magas hőfokon mindkét oldalát megsütjük. Oldalanként 4 perc az optimális sütési idő. És már kész is, lehet enni! Mivel laktatós, de könnyű étel, ebédre és vacsorára egyaránt tökéletes választás lehet.
Végezetül javasoljunk egy receptet a füstölt makréla kedvelőinek is. Egy igazán laktatós étel lehet a halas burger. A húspogácsához 230 g makréla halfilé (füstölt), 1 bő evőkanál édes chiliszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 0.5 teáskanál bazsalikom (friss, vagy szárított), 0.25 teáskanál oregánó (friss, vagy szárított), 0.5 teáskanál gyömbér (friss, reszelt), 1 db tojás kell majd. A szószhoz vegyünk elő 2 evőkanál mogyoróvajat, 4 bő evőkanál édes chiliszószt és 1 gerezd fokhagymát. Az összeállításhoz pedig kell pár lilahagyma karika és 2 db hamburger zsemle. Ezek az adagok két fő uzsonnájához elegendők, de természetesen az összetevőket arányosan lehet növelni a fejadagok számával. A halfiléről leszedjük a bőrt és összetörve egy tálba tesszük. Először adjuk hozzá az édes chiliszószt és a citromlevet, majd a fűszereket. Végül adjuk hozzá a tojást is és egy villával dolgozzuk péppé a keveréket. Formázzunk húspogácsákat a pépből és olyan 20 percre tegyük a hűtőbe őket, hogy az ízek összeérjenek. Az olajozott grillrácsra téve oldalanként kb. 10 percen át süssük, de ne közvetlen parázs fölött! Sokkal gyorsabban megég, mint más húsok. Ezt a húst a parázs mellett, vagy a rácsot jól megemelve süsd! A szószhoz minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban. Ezzel a szósszal, valamint szeletelt lilahagymával készítsük el a hamburgert. Zseniális lesz!