Csülök pékné módra
hirdetés
A szaftos és omlós hús és a vele sült krumpli és hagyma igazi lakoma, aminek lehetetlenség ellenállni, érdemes kipróbálni. A Csülök pékné módra egyáltalán nem olyan fogás, amit nehéz lenne elkészíteni, legfeljebb sokáig tart, amíg elkészül. De ha reggel elkezded az elkészítését, biztosan készen leszel vele ebédre.
A sütés eredményeként a hús pedig omlósra és szaftosra sül, a körítés kellőképpen megpirul, megfonnyad. Ha pikánsra szeretnéd elkészíteni a húst, adj hozzá sört, vagy a megfőtt húshoz adj egy kis mézet. Tálaláskor pedig egy kis áfonya is nagyon jó hozzá. A vele sült zöldségek körét is bővítheted, kelbimbóval, répával, isteniek sülve. Ez egy olyan étel, ami tulajdonképpen ritkán kerül az asztalra, évente talán kétszer. Csak néha eszünk ilyet, de akkor rengeteget kíván az ember - szaftos, ennivalóan finom, soha el nem fogyó tepsis krumplival és jó nagy korsó sörökkel ajánlott a fogyasztása. És szinte hihetetlen, de nagyon egyszerű elkészíteni. A gyöngyöző forrásban főtt csülök kívántatja magát a tepsi közepén, aranysárgára sült burgonya a körítés, jó sok hagymával, fokhagymával is, és az íze miatt sörrel meglocsolva. A sütés alatt 2-szer, 3-szor átforgatott csülöknek mindenhol szép ropogósra sül a bőre. Kb. három óra alatt készen is van. A megfelelően sózott, borsozott hús, az ínyencek kedvéért kakukkfűvel, kellemes ízt ad, aminek a kísérő burgonya ad telt ízt, amit jó legurítani egy jó korsó sörrel. Vagy akár kettővel. A húsos krumpli mellé feltétlen a sört ajánljuk kísérőitalnak. A Csülök pékné módra kiváló főfogás, és minden étterem kínálatában ott a helye. Trend ide vagy oda, sztenderd ételnek mondható, állandó főfogás az étlapon. Laktató étel, amiből annyit fogyasszunk, amennyit csak kívánunk. Ha egyszer, vagy kétszer eszünk ilyen fejedelmi lakomát egy évben, adjuk meg a módját, és együnk annyit, amennyi ma csak jól esik. Jól belakmározni a csülökből, és a zöldségekkel pirult sültburgonyából, kiváló lehetőség arra, hogy fejedelmi ízeket élvezzünk. A Csülök pékné módra igazán laktató étel, aki eszik belőle, biztosan jól lakik, nagyon laktató ennivaló. Ez is egy olyan étel, aminek a fogyasztása szinte ünnepszámba megy, és csak nagyon ritkán kerül terítékre. Pedig nem bonyolult étel, talán mert nehéz, azért készítjük el ritkán. Ebből az ételből aztán be lehet lakni, és igazán megtölti az embert.
hirdetés
A kiadós ételek csak ritkán kerülnek asztalra a magyar konyhákon, jobban kedveljük a közepes, mint egy átlag pörkölt, vagy könnyebb ételeket, mint amilyen a főzelék is. A mindennapokban ezek a sztenderd ételek, ünnepekre pedig, az olyan ételek, mint a Csülök pékné módra kerül terítékre. Ez a kialakult hagyomány. E szerint élnek a magyarok. Ennek a hagyománynak a kialakulásában nagy szerepe lehetett a munkás életmódnak is, hiszen tele hassal nem lehet úgy dolgozni, mintha csak egy könnyebb főzeléket ettünk volna meg egy hússzelettel. Emellett még azt is hozzá kell tenni, hogy a Csülök pékné módra, és hasonló ételeknek az elkészítése időigényes feladat, amire a rohanó hétköznapokban nincs is idő, lehetőség, így aztán ezért is ünnep, illetve ezért is marad az ünnepekre a hasonló ételek elkészítése. Legalább egy délelőtt kell hozzá, ami ritkán áll a rendelkezésünkre, legalább is a szabad délelőtt vagy délután. Mindenesetre nagyon finom étel, és ajánlott megtanulni az elkészítését minden leendő háziasszonynak. Még ha egy évben max. csak kétszer készíti is el.