Gyümölcslevesek a nyári kánikulában
hirdetés
A gyümölcsleveseket azért kedveljük, mert finom és könnyű levesek, és nem utolsó sorban igen egészségesek is.
Készíthetjük őket almából, birsalmából, ribizliből, meggyből, egresből, szilvából. Megtisztítva, ha kell, felaprítva egy fél ki-lónyi gyümölcsöt megfőzünk 1 liter vízzel, 1—2 kanál cukorral, aszerint, hogy milyen édes a gyümölcs. A levesestálban egy fél kávéskanál lisztet parányi sóval, 1 kanál vízzel eldörzsölünk, hozzáadunk 2 tojást és jól felverjük, a levest kanalanként a tojáshoz keverjük. Finomabb a leves, ha a gyümölcs felét szitán áttörjük, a másik felét egészben hagyjuk, és úgy tesszük a levesbe. Hidegen találjuk. Ha szeretjük, tejfölt is keverhetünk a gyümölcslevesekhez.
hirdetés
Egresleves
Egy liter egrest megtisztítunk, 3 kanál cukorral, 1 liter vízzel fél óráig főzzük. A tálban 1 késhegynyi lisztet eldörzsölünk 1 kanál vízzel, csöpp sóval, hozzáadunk 2 egész tojást, habosra felverjük, azután a forró levest kanalanként, folytonos keverés mellett hozzáöntjük. Hidegen tálaljuk.
Ribizlileves habgaluskával
Egy liter ribizlit megmosunk, leszedjük a száráról, 4 pohár vízzel, 3 kanál cukorral 15 percig főzzük, szitán áttörjük, 1 késhegynyi lisztet 1 kanál vízzel, csöpp sóval eldörzsölünk,'hozzákeverünk 2 tojássárgáját, a levest újra felforraljuk, kanalanként a tojáshoz öntjük. A 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 2 kanál cukrot, tovább verjük, míg sima lesz. Kanállal galuskákat szedünk belőle, a forró leves tetejére rakjuk és beleforgatjuk. Hidegen tálaljuk.
Cseresznye-meggy leves
Fél liter cseresznyét vagy meggyet, vagy a kétfélét keverve leszedünk a száráról, megmossuk, lassú tűzön-1 liter vízzel félóráig főzzük. A tálban fél kanál lisztet eldörzsölünk 3 kanál vízzel, csöppnyi sóval, felverjük 2 egész tojással, a forró levest kanalanként és kevergetve hozzáöntjük. Hidegen tálaljuk.
Barackleves
Negyed kg barackot meghámozunk, kimagoljuk, 4 deci borban puhára pároljuk. Felforralunk 1 liter vizet, mikor forr, beleteszünk 2 kanál fehér zsemlemorzsát, 3 kanál cukrot, l/4 kg barackot héjával együtt, 10 percig főzzük, szitán áttörjük, ráöntjük a párolt barackra, összeforraljuk. A tálban felverünk 1 tojást, a levest kanalanként, folytonos keverés mellett hozzáöntjük.
Almaleves
Két savanykás, puhafajtájú nagy almát megmosunk, héjastól-magostól darabokra vágjuk, fél kanál vajban, fedő alatt pároljuk, felöntjük 4 pohár vízzel, 20 percig főzzük, sűrű szitán áttörjük, újból főni tesszük és 1 kanál cukrot, kevés citromlevet adunk hozzá. A tálban eldörzsölünk 1 kiskéshegynyi lisztet, csöpp sót 1 kanál vízzel, beleteszünk 2 tojássárgáját és a lobogva fövő levest kanalanként hozzákeverjük. Főzhetjük hámozott szeletekre vágott almából, akkor nem kell szitán áttörni.
Almaleves körtével
Fél kiló almát meghámozunk, negyedekre, azután vékony szeletekre vágjuk, behintjük 2 kanál cukorral, félóráig állni hagyjuk. Ezalatt késhegynyi lisztet, csipetnyi sót eldörzsölünk 2 kanál vízzel, felhígítjuk 5 pohár hideg vízzel, főni tesszük. Mikor felforrt, belereszelünk 2 meghámozott körtét, negyedóramúlva hozzáadjuk a félretett almát a levével együtt, félóra hosszat főzzük. A tálban felverünk 2 tojást, a forró levest kanalanként hozzákeverjük.
★ Levesek ízesítésére egy darab májat 5 percig a levesben főzünk, kivesszük, megreszelve visszatesszük és 10 percig még főzzük.
★ A leves színe szép lesz, ha szép lassan fő és ha főzés közben a tetejére, ott ahol nem fő, egy késhegynyi édes, piros paprikát hintünk.