Induljon a szuflégyártás!
hirdetés
A felfújtak, szuflék felemelkednek a sütőben és habos, levegős, könnyű állaguk lesz, amikor a keverékbe beledolgozott levegő felforrósodásakor kitágulnak. Miután kivesszük a sütőből, gyorsan összeesnek, ezért azonnal fel kell tálalni. Mindig egyenes oldalú felfújtformát vagy ramekinformát használjunk, hogy elősegítsük a kiemelkedést.
A formát teljesen vajazzuk ki, mielőtt megtöltjük, máskülönben a keverék rá fog sülni minden vajazatlan területre, és nem fog megemelkedni. A felfújtkeveréket előre is elkészíthetjük, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen, de melegítsük meg kissé, mielőtt a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
hirdetés
Klasszikus sajtszuflé 8 személyre
Hozzávalók:5 dkg vaj, és még egy kevés puha vaj a kivajazáshoz; 1 kis vöröshagyma, durvára felaprítva; 4 egész szegfűszeg; 2 babérlevél; 2,5 dl tej; 4dkg finomliszt; 4 nagy tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva és még 1 tojásfehérje; 1 teáskanál dijoni mustár; 12 dkg cheddar vagy gruyére sajt, finomra reszelve, és még 2 evőkanálnyi a tetejére; só és bors.
Elkészítés: Kenjünk ki egy 1,5 literes felfújtformát vagy hat 2 dl-es ramekinformát puha vajjal. Tegyük a hagymát, a szegfűszeget és a babérlevelet a tejjel egy kis lábosba, és forraljuk fel/Vegyük le a tűzről, és hagyjuk ázni 20 percig. Szűrjük át a tejet egy tálba. Olvasszuk meg a vajat egy kis lábosban. Adjuk hozzá a lisztet és főzzük kevergetve 2 percig. Vegyük le a tűzről, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet amíg sima nem lesz. Tegyük vissza a tűzre, és főzzük kis lángon, folyamatosan kevergetve, hogy sima, sűrű mártást kapjunk. Sózzuk és borsozzuk meg alaposan. Öntsük át egy keverőtálba, kaparjuk ki az összes keveréket a lábosból egy spatulával. Hagyjuk hűlni két percig. Adjuk a mártáshoz a tojássárgákat, a mustárt és a sajtot. Egy tökéletesen tiszta, zsírmentes tálban a tojásfehérjéket verjük fel lágy habbá. Forgassuk a negyedét a mártásba, hogy fellazítsuk, azután óvatosan a maradékot is, amíg elvegyülnek. Az egészet öntsük a kivajazott formába vagy formákba, és szórjuk meg a maradék sajttal. Húzzuk körbe egy ujjunkat a keverék szélén, ez segít abban, hogy a szuflé egyenletesen felemelkedjen. Süssük 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben körülbelül 25 percig a nagy felfújtformában. Ha kis formákat használtunk, elég lesz 15-20 perc is. A felszínének aranyszínűvé kell válnia, és éppen csak szilárdnak. Tálaljuk azonnal.
Mascarponés málnafelfújt 8 személyre
Az édes felfújtakat pontosan ugyanúgy készítjük, mint a sósakat, de az alapjuk cukros-tejes tojáskrém, gyümölcspüré vagy más édes mártás. A kis adagokban elkészített édes felfújtak szebbek, és praktikusabb tálalni őket, ha esetleg gyümölcsmártást vagy tejszínt akarunk melléjük adni. Én most egy málnás, mascarpone sajtos változatot mutatok be.
Hozzávalók: nem sós, puha vaj a kivajazáshoz; 30 dkg friss vagy fagyasztott málna; 5 teáskanál kukoricakeményítő; 25 dkg mascarpone krémsajt; 15 dkg kristálycukor; 1 teáskanál vanília kivonat; 4 közepes tojás, sárgája és fehérje szétválasztva; porcukor a meghintéshez.
Elkészítés: Kenjük ki nyolc 1,5 dl-es ramekinforma alját és oldalát bőséges mennyiségű puha vajjal. Pürésítsük a málnát konyhai robotgépben vagy turmixgépben. Keverjük ki a kukoricakeményítőt 2 evőkanál vízzel egy kis lábosban. Keverjük hozzá a málnapüré felét és melegítsük addig, amíg besűrűsödik és krémessé válik. Ezután keverjük hozzá a maradék pürét is, és hagyjuk kihűlni. Elektromos vagy kézi habverővel keverjük át a mascarponét egy tálban, hogy kissé megpuhuljon. Adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot, a málnakrémet, és keverjük simára. Dolgozzuk bele a tojássárgákat is. Egy tökéletesen tiszta, zsírmentes tálban a tojásfehérjéket verjük fel lágy habbá. Forgassuk a hab negyedét a krémbe, hogy fellazítsuk, azután óvatosan a többit is, amíg el nem vegyül. Adagoljuk a keveréket a formákba, és húzzuk végig az ujjúnkat a felfújtkeverék szélén. A sütés ideje megegyezik a sajtszuflénál leírtakkal.
Forrás
Fotók: Nagy Tibor Photography