8+1 jellegzetes konyhai eszköz a keleti konyhában
hirdetés
Az ázsiai ételek páratlan íz harmóniáról árulkodnak, amelyek a világ minden táján elismertek. Ezekhez a fantasztikus ételekhez az is hozzájárul, hogy milyen jellegzetes és hagyományos eszközöket használnak fel az ételek elkészítésében és akár tálalásában is.
Van néhány olyan edény, eszköz, amelyek elengedhetetlenek az igazán ízes ételek elkészítéséhez.
hirdetés
1 – Bambusz gőzölőkosár: A bambuszkosár több egymásra helyezhető tálcából áll, amelyekben az ételeket párolják és nem főzik. Kínából terjedt el, India kivételével, egész Ázsiában.
2 – Porcelánkanál: Kínában a levest finoman kidolgozott porcelánkanállal fogyasztják, akárcsak a rizsbort, amelyet vagy ezzel kanalaznak, vagy kis tálból kortyolnak. Ilyen porcelánkanállal szervírozzák a mártásokat is, amiben például tofut, vagy egyéb falatokat mártogathatunk a fokozott ízhatás elérése érdekében.
3 – Teáskészlet: Ez is egy jellegzetes ázsiai konyhára jellemző eszköz Rendszerint egy kis porcelán teáskannát tartalmaz, amelyben mindenféle tea- de főként a virágfőzetek- elkészíthető. Lehet vörös agyagból is, amely alkalmasabb a fermentált teákhoz. A készleteknek tartalmaznia kell mindenképp egy kis forró vizes kancsót, és persze apró csészékre is szükség van, hogy kortyonként ízlelgethessük a teát.
4 – Tao és Ta tao: A kínai konyhában a széles pengéjű kések a legelterjedtebbek. A szeletelőkéseket finomabb műveletekhez, például zöldségaprításhoz használják. A Ta Tao egy bárdhoz hasonló kés. Ezzel a nehéz bárddal zöldséget, húst, halat, vágnak, sőt tojást is aprítanak. Pengéje fokával fűszereket is törnek.
5 – Vok: A vok gömbölyű kiképzése és mélysége teszi ideálissá ezt a főzőedényt a kínai specialitások elkészítéséhez. Használhatjuk a hagyományos serpenyőként, de süthetünk, piríthatunk, párolhatunk, vagy füstölhetünk is benne. A vok a kínai konyha ételkülönlegességeinek elkészítése speciális eszközöket igényel. Közülük néhány annyira kifinomult, mit egy műalkotás. Az egyik legfontosabb edényféle a vok, amely az egész kínai gasztronómia szimbólumává vált.
6 – Bambuszseprű: Bambuszárból készül, és a vokhoz tapadt ételmaradékokat távolíthatjuk el vele, anélkül, hogy az edény felületét megsértenénk, megkarcolnánk. Puha sörtéjű kefével helyettesíthető, ha nagyon akarjuk.
7 – Mozsár: A mozsár a magyar konyhákban is ismeretes. A mozsárban törik meg, vagy morzsolják a főzéshez szükséges fűszereket, illetve a természetgyógyászatban használatos különböző gyógyfüveket és más alapanyagokat.
8 – Főzőpálcika: A kínai főzőpálcikák lényegesen hosszabbak az evőpálcikánál. Többek között arra használják, hogy a vokba tegyék és megforgassák az ételt, illetve megkeverjék, fellazítsák, esetleg felverjék a hozzávalókat.
+1 – Bambusznyelű szűrő: A bambusznyelű szűrőt úgy használják, mint nálunk a habszedő, vagy szűrőkanalat, de nagyon hasznos olyankor is, ha felesleges zsírt akarjuk lecsepegtetni az olajban sült ételekről.
Ha te is szereted a különleges falatokat és úgy gondolod, konyhád mindennel fel kell legyen szerelve, ami a legfinomabb ázsiai ételek elkészítéséhez kell, ezek az eszközök semmiképp sem maradhatnak ki a konyhád polcairól. Mindenek előtt az alap a vok, ha ez megvan a többi már gyerekjáték lesz a mennyei falatok elkészítéséhez.
Képek: berlescentrum.hu és konfuciuszintezet.hu