Három napra egy-egy téli leves
hirdetés
Télen mindig is tartalmasabb leveseket szokott fogyasztani a család. Nagyon fontos, hogy ugyanakkor gazdag és tápláló legyen. Ne spóroljunk az alapanyagokkal, hiszen akkor kapunk igazán laktató leveseket.
Ha szeretnénk kolbásszal készült levest enni, akkor itt egy remek krumpligombóc-leves recept.A leveshez kell2 közepes db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa, 0.5 kis db zeller, 1 közepes db vöröshagyma, 1 ek libazsír (bármilyen zsír jó, esetleg olaj), 10 dkg füstölt kolbász, 1 ek kakukkfű (szárított, vagy 2 ek friss), 2 dl tejföl, só ízlés szerint, 1 kk fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 12 dl víz. A gombóc hozzávalói:20 dkg burgonya (2 közepes darab), 1 db tojás, 3 púpozott ek finomliszt, 2 ek petrezselyem, só ízlés szerint, 1 ek napraforgó olaj (a gombócok gömbölyítéséhez).
hirdetés
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A krumplit kockákra vágva, külön feltesszük főni. A hagymát a zsíron, kevés sóval megdinszteljük. Ha már szép üveges, megszórjuk a paprikával. Egyet keverünk rajta, hogy az íze kioldódhasson a zsiradékban, majd rászórjuk a leveszöldségeket, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség nagyjából kész.
Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük (a levét felhasználhatjuk a leveshez), krumplinyomón kinyomjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felaprított petrezselymet és a lisztet. A krumpli lisztességétől függően adagoljuk a lisztet. Jól elkeverjük. Egy puha, kissé ragacsos tésztát kapunk. Ha a leveszöldség nagyjából kész, beolajozzuk a kezünket, és közepesen nagy gombócokat formálunk a krumplis masszából (kicsit ragadni fog, ezért ne sajnáljuk az olajat!), és óvatosan a levesbe engedjük őket. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a fokhagymát is. Addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére. Félrehúzzuk, és hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt is.
Érdemes kipróbálni a téli tárkonyos sárgarépalevest is.Kevés hozzávaló kell: 4 közepes db sárgarépa, 2 db póréhagyma, 7.5 dl forró víz, 2 ek vaj, 1 kávéskanál só, bors ízlés szerint, 1 kk tárkony (szárított). A póréhagymát megtisztítjuk, négy cikkre vágjuk, és felszeleteljük. A sárgarépát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, és beleszórjuk a póréhagymát és sárgarépát. Fedőt teszünk rá, és 10 percig együtt pároljuk. Felöntjük a forró vízzel, beleszórjuk a tárkonyt, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Turmixgépben egyneműsítjük. 4 bögrében vagy leveses tálban elosztjuk, tálaljuk. Napokig eláll a hűtőben, és egyszer újra felmelegíthető.
Ha egyik sem tetszene a korábbiakból, akkor jöjjön a jól bevált karfiolleves receptje. Hozzávalók: 1 közepes db vöröshagyma, 1 közepes db karfiol, 3 gerezd fokhagyma, 4 közepes db sárgarépa, 2 teáskanál fűszerpaprika, 3 csapott ek finomliszt, petrezselyem ízlés szerint, 1 közepes db paprika, fekete bors ízlés szerint, só ízlés szerint, 10 dkg tészta, 10 dl víz, 0.5 dl napraforgó olaj.
A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. Ha már üvegesre párolódott, ráteszünk egy egész fehér paprikát (én csak félbe szoktam vágni, hogy a főzés vége felé ki tudjam dobni), a felkarikázott sárgarépát, a petrezselymet, sózzuk-borsozzuk. Ha egy kicsit párolódott, mehet rá a rózsáira szedett karfiol, 2-3 gerezd összenyomott fokhagyma. Ha már kb. félig puhák a zöldségek, megszórjuk pirospaprikával, liszttel, alaposan átkeverjük (óvatosan, ne törjön össze a karfiol), és felengedjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen, hozzászámítva a tésztát is. Ha megfőtt, tésztát főzünk bele (szigorúan bele és nem külön), ami valószínűleg 2 tojásból, sóból és annyi lisztből álló nokedli tészta, amennyit felvesz.