Receptötletek mára
hirdetés
Talán már elmondtuk százszor, hacsak nem ezerszer, hogy a receptötletekből sosem elég. Ezért ma is egy remek receptkavalkád következik.
Lazactatár
hirdetés
Hozzávalók : 300 g füstölt lazac, 2 közepes db csemegeuborka (lehet kovászos uborka is), 2 közepes db újhagyma (vagy póréhagyma vagy snidling), 6 teáskanál kapribogyó, 1 ek friss kapor, 150 g tejföl, 1 fél citromból nyert citromlé, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint.
A füstölt lazacot, hagymát, uborkát, kaprot, kapribogyót gondosan apróra vágjuk, majd összekeverjük őket. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, rácsavarjuk a fél citrom levét, majd alaposan összedolgozzuk, és már tálalható is.
Juhtúrós-kolbászos sajttekercs
Hozzávalók: 8 db kockasajt (kolbászos), 5 dkg vaj, 1 teáskanál paprikakrém, 25 dkg juhtúró, 2 ek tejföl, 8 dkg gyulai kolbász, 20 dkg gépsonka (pontosítva: 8 szelet), 20 dkg ementáli sajt (pontosítva: 8 szelet).
A sajtos krémhez alaposan összekeverjük a kolbászos sajtot, vajat, paprikakrémet. A túrós krémhez összekeverjük a juhtúrót, tejfölt, apróra vágott kolbászt. A munkalapra alufóliát terítünk, a hozzánk közelebb eső oldalra, kettő sorban ráterítjük a 8 db sonkaszeletet, majd a sonka mögé a 8 db sajtszeletet. A sonkára kenjük a sajtos, a sajtra a túrós krémet. Alufólia segítségével feltekerjük. Éjszaka hűtőszekrényben áthűl, másnap könnyen szeletelhető.
Kelbimbó lengyelesen
Hozzávalók: 10 dkg kenyér, 1 ek olívaolaj, 4 szál kakukkfű, 50 g dió, 1 citromból nyert citromhéj, 50 dkg kelbimbó, 12 dkg pancetta (vagy bacon), 2 dl tejföl.
A kenyeret apró kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és friss kakukkfűvel megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd félretesszük kicsit hűlni. A diót száraz serpenyőben átpirítjuk, majd a kenyérrel és egy citrom reszelt héjával együtt késes betétű robotgépbe tesszük, és morzsásra daráljuk. A kelbimbót sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és adjunk hozzá egy csipet szódabikarbónát is, hogy a szép zöld színe megmaradjon. Fedővel letakarva néhány percig főzzük, amíg kissé meg nem puhul, de semmiképp ne főzzük szét. Akkor jó, ha a közepe még ropogós marad. A pancettát serpenyőben megpirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, és még melegen átforgatjuk a morzsában. Rászórjuk a pirított pancettat, és tejföllel együtt tálaljuk.
Ananászos-tejszínes csirke curryvel
Hozzávalók: 100 dkg csirkemell filé, 340 g ananászkonzerv (darabolt), 5 dl főzőtejszín, 2 ek curry por, 7 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint, 1 ek napraforgó olaj.
A húst előre bepácoljuk. Felkockázzuk, tálba tesszük. Sóval, borssal bőven megszórjuk, rátesszük a curry-t, az apróra zúzott fokhagymákat, majd olajjal leöntjük, és legalább 5 órára hűtőbe tesszük. Egy lábost tűzre teszünk, és ha már átmelegedett, belerakjuk a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett ananászt (egy kevés levet is löttyinthetünk rá), és még pár percig együtt pároljuk-pirítjuk őket. Végül hozzáöntjük a tejszínt, és összerottyantjuk addig, hogy jól besűrűsödjön.
Forrás: NoSalty
Képek: tomakonyha.blogspot.ro és nosalty.hu