Ez ám az igazi olasz konyha!
hirdetés
Általában ha az olasz konyhát emlegetjük, akkor a sok tésztaétel és a pizza jut eszünkbe. Azonban az olasz konyha ennél jóval gazdagabb. Földrajzi elhelyezkedésénék köszönhetően a konyhája is nagyon változatos.
Nem csak a bazsalikom és paradicsom kedvelt alapanyag az olaszoknál, imádják például a friss szarvasgombát vagy a sáfrányt. A most bemutatott receptek tipikusan olaszok, ezért ha a csizma alakú országban nyaralunk, bátran kérjünk ezekből is a helyi éttermekben.
hirdetés
Feketekagyló sáfránnyal (CozzaIIo zafferono)
Hozzávalók: 1 kg étkagyló, 1 db apróra vágott hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 db babérlevél, 1 pohár száraz fehérbor, fél pohár olívaolaj és egy csipetnyi sáfrány.
Elkészítés: Folyóvíz alatt, kefével alaposan tisztítsuk meg a kagylókat. Majd egy fazékban tegyük a tűzre, és hagymával, petrezselyemmel, babérlevéllel fűszerezve, borral és vízzel felengedve addig főzzük, míg mind ki nem nyílnak. Azokat, amelyek zárva maradnak, dobjuk el. A kiszedett kagylóhúst rakjuk egy tálra. Egy szűrőkanálon szűrjük át a levét, és az így kapott levest forraljuk fel még egyszer, adjuk hozzá az olajat, majd a sáfrányt. Öntsük a szószt a kagylókra és tálaljuk az egészet nagyon melegen.
Sonkás tészta (Tagliolini di Campobasso)
Hozzávalók: 300 g friss nyers sonka, 1 csokor petrezselyem, 500 g széles tészta, 80 g csíkokra vágott prosciutto, 1 db apróra vágott hagyma, erős paprika, olívaolaj, só és bors.
Elkészítés: Egy lábosba olajat öntünk, odatesszük a tűzre az erős paprikával és a hagymával, majd lassú tűzön, fakanállal gyakran megkeverve fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sonkát, és épphogy csak hagyjuk felforrósodni, majd hozzáadunk néhány kanálnyi vizet a tészta főzőlevéből. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, sóval, meg frissen őrölt borssal ízesítjük, és az időközben megfőtt tésztával összekeverjük. Amúgy a receptben szereplő prosciutto crudo, azaz nyers sonka nem füstölt, ugyanis az olasz sonkákat huzatos, speciális pincékben szárítják, és nem füstölik.
Zöldségragus kenyérszeletek (Piottodi alla Erbe)
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, só és bors, 2 közepes paradicsom, 2 db padlizsán, 2 db sárga paprika, olívaolaj, kenyérszeletek.
Elkészítés: Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk kockákra, majd helyezzük a megsózott darabokat egy kicsit megdöntött tányérra, hogy kesernyés levüket kieresszék magukból. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk vékony karikákra. Miután megmostuk a paprikát, vágjuk félbe, vegyük ki a magházat és vágjuk csikókra. A paradicsomot hámozzuk meg, daraboljuk fel, és óvatosan megnyomva szabadítsuk meg magjaitól. A petrezselymet és a bazsalikomot mossuk meg, majd a fokhagymával együtt vágjuk apróra. Öntsünk egy serpenyőbe olajat és dinszteljük meg a hagymát. Mikor kellően megfonnyadt, adjuk hozzá a lemosott és megtörölt padlizsánkockákat, a paprikacsíkokat és a paradicsomot, sózzuk meg, és jó 10 percig főzzük. Adjuk hozzá a petrezselymet, a bazsalikomot és a fokhagymát, keverjük meg, és közepes lángon, lefedett edényben további 45 percig főzzük. Az így készült zöldségragut pirítós kenyérszeletekkel tálaljuk.
Csavart tészta kenyérbéllel (FusiIIi con moIIico)
Hozzávalók: 400 g fusilli (csavart tészta), 100 g száraz kenyérbél, fokhagyma, petrezselyem, olívaolaj, só.
Elkészítés: Egy fazékba tegyük fel a tésztát főni. Közben melegítsünk olajat egy kisebb nyeles lábosban, és dobjuk bele a fokhagymát meg az egészen finomra morzsolt kenyérbelet. Keverjük el egy fakanállal, aztán borítsuk a megfőtt tésztára. Tetejére szórjunk apróra vágott petrezselymet.
Képek: tarkabarka.cafeblog.hu és lacucinaitaliana.it