hirdetés

Partnereink

“Közös étkezés alatt a lélek is táplálkozik”

hirdetés

“Közös étkezés alatt a lélek is táplálkozik”

Bár az egész ország ismeri, kevesen tudják, hogy nevében a D betű egy, a környezete által egykor előszeretettel használt melléknévre utal. D. Tóth Kriszta a Vidék Íze magazin hasábjain vall a gyerekkori “duciságról” és a főzéshez való viszonyáról.

“Igazi húsos baba voltam, imádtam enni” – ad egyértelmű magyarázatot az ismert műsorvezető, mit keres nevében a D. “A nagymamám örült, ha finomabbnál finomabb falatokkal halmozhatott el és én sem ágáltam ellenük egy percig sem” – teszi teljessé a képet. A duciság azonban nem tartott soká’. “Amikor Kaposvárra költöztünk, vége lett ennek az idillnek, jött az óvodai menza szürke egyhangúsága” – meséli a sanyarú folytatást Kriszta. Innentől kezdve azonban a testalkatával sem voltak problémák. Bár szülei vendéglátóipari szakközépiskolában tanítottak és édesapjának szakács végzettsége is van, eleinte nem vonzotta a konyha. “Időnként besegítettem, de sokáig nem nagyon izgatott a főzés” – meséli. Aztán jöttek az egyetemi évek, amikor az ember nem dúskál a pénzben, és nem is az evés a fő szempont az életében. “Engem is csak az érdekelt, hogy ne haljak éhen, akkor már a fővárosban éltem, egyedül” – emlékszik vissza ezekre az időkre a népszerű tévés, akinek később, már komoly párkapcsolatában tértek vissza a régi reflexek:  a közös főzés, az illatok, a megterített asztal, a fantasztikus közösségi élmények. “Az evés sokkal többről szól, mint hogy az ember teste jóllakik. Egy igazi beszélgetős, együtt levős közös étkezés alatt a lélek is táplálkozik” – vélekedik Kriszta, aki azután vetette bele magát igazán a konyha rejtelmeibe, miután megszületett a kislánya – tudjuk meg – sok más mellett - a frissen megjelent Vidék Íze magazin hasábjairól, ahol egy “titkos” receptet is elárult:

hirdetés

Mami Ferdinánd tekercse

Hozzávalók (kb 12 tekercshez):

A tésztához: kb40 dkg finomliszt,3 tojássárgája, 8 dkg sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál kristálycukor, 1 csipet só

A töltelékhez: 10 dkg sütőmargarin, 14 dkg kristálycukor,1 csomag vaníliás cukor, liszt a nyújtáshoz

A tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin, 2-3 evőkanál kristálycukor

A körbekenéshez: 4 dkg sütőmargarin

A locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 2 dl főzőtejszín

Az élesztőt a langyos tejbe morzsolom, és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatom. Hozzáadom a cukrot meg a sót, tálba öntöm, és a liszttel, a tojássárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrom. Letakarom, és bő háromnegyed óra alatt duplájára kelesztem. Közben a töltelékhez a margarint először magában keverem, majd hozzáadom a kétféle cukrot, és addig folytatom a keverést, amíg habos nem lesz. A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapon  vékony ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros margarinnal egyenletesen megkenem. Felcsavarom, és a belisztezett késsel 3 cm vastagon fölszeletelem. Egy 26 centiméter átmérőjű, alacsony tortaformát margarinnal jól kikenek, cukorral vastagon behintem. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenem, és a formába fektetem. Érdemes figyelni arra, hogy a tekercsek ne üljenek túlságosan közel egymáshoz. Langyos helyen 30 percen át tovább kelesztem, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson, közepes lángon (190 fokon, légkeveréses sütőben 170 fokon) 20 percig sütöm. Kicsit kihúzom, és a cukorral édesített tejszín felével meglocsolom, majd újabb 20-25 percig sütöm, miközben még egyszer meglocsolom. Közben, ha a teteje túlságosan pirulni kezd, letakarom alufóliával. A sütőből kivétele után 5 perccel, még forrón borítom a tálra.

Trükk: Ez a vaníliás alaprecept, de lehet csokoládéval, fahéjjal vagy akár Nutellával is készíteni. Persze a mami idejében még nem volt Nutella…

Szöveg: PressPresso

Fotók: Vidék Íze, Goti Photography

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés