A velős csonttal készült húsleves és a gesztenyés patkó titka
hirdetés
Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen ember a Földön, aki szeret különleges ételeket készíteni hagyományos vagy gazdaságos hozzávalókból. A mai napon bemutatott ételreceptek is ilyenek volnának. Készítsünk olcsón finomat!
Mindenki számára érdemes kipróbálni a velős csonttal készült húslevest. Hozzávalók: 4 szelet lábszár velős csonttal, egy nagy fej hagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, 4 szem szegfűszeg, 20 szem bors, só, fél cseresznyepaprika, paradicsom, petrezselyem és zellerlevél, majoránna, bazsalikom, 1–2 babérlevél, 50 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, 12 dkg csigatészta. A velős csonttal felszeletelt húst megmossuk, a közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy főzés közben ki ne essen a csontból, majd egy nagyobb fazékban odatesszük főni. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát kettévágjuk, alufóliával beterített serpenyőben sötétbarnára pirítjuk, ettől lesz a levesnek mélybarna színe és különös zamata. A hagymákba tűzzük bele a szegfűszeget. A fokhagymát, borsot, csípős paprikát zárjuk teatojásba. Amikor a leves felfő, szedjük le a habját, majd tegyük bele a zöldpaprikát, a paradicsomot, a zöldfűszereket és a teatojást. Lassú tűzön főzzük körülbelül egy órát. A megtisztított leveszöldséget meghámozzuk, hasábokra vágjuk és a leveshez adjuk. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a levestésztát. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, kiemeljük a levesből a teatojást, eltávolítjuk a zöldfűszereket, a paradicsomot és a paprikát. A húsból kiemeljük a velős csontot és a velőt pirított kenyérszeletekre kenve a leves mellé feltálaljuk.
hirdetés
Ha valami desszertre is fáj a fogunk, akkor érdemes kipróbálni a gesztenyés patkó receptjét is. Ha nincs gesztenyénk, akkor rum-aromával és kevés cukorral összekevert főtt és ledarált bab is pótolni tudja, de dúsítani lehet dióreszelékkel is. Én most az eredeti, gesztenyés változatot mutatom be. Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g margarin, 25 g porcukor, 10 g élesztő, 1 tojássárgája, 0,5 dl tej, csipet só, 350 g gesztenyemassza, 100 g piskóta morzsa, 0,5 dl rum, 1 db tojás, 1 tojás sárgája. A lisztet a margarinnal morzsalékossá keverjük. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, tojássárgáját, sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel! A tésztát 15 perc pihentetés után 3 dkg-os gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk. 10 perc után sodrófával ovális formára nyújtjuk. A gesztenyetöltelék hozzávalóit összegyúrjuk. A szintén 3 dkg-os adagokat szivarformára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkómintára hajtjuk. Sütőlemezre, tepsibe helyezzük. Az egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd vékonyan lekenjük vele a patkókat. Amikor a tojás megszáradt a patkó felületén, ismét lekenjük. 180 fokos sütőben aranybarna színűre sütjük. Szép márványozott felületet kapunk. A patkó még gusztusosabb és étvágygerjesztőbb lesz, ha a második lekenés után barna vagy színes tortadarával beszórjuk a kifliket.
Képek: femina.hu, mindmegette.hu