A legjobb szószok saláták mellé
hirdetés
Itt a tavasz, ami remek alkalom arra, hogy isteni salátákat készítsünk a sok finom, friss zöldségből. A saláta minden diétázó alapétele, de amikor kezd unalmassá válni a lelkesedés is abba marad, és már nem akarjuk fogyasztani őket. Azonban van néhány olyan szósz, öntetet, amivel feldobhatjuk az ízeket és nem fogjuk megunni soha a salátákat.
Tartármártás a saláta koronája
hirdetés
Egyik kedvencem a tartármártás, ami isteni megkoronázása a salátáknak és nem mellékesen a grillezett, könnyű húsoknak is. Az elkészítése mindössze 5-10 percet vesz igénybe, a hozzávalók merem állítani, hogy minden konyhában ott vannak. Lássuk, hát mi is kell hozzá!
Hozzávalók: 1-2 evőkanál majonéz, 3-4 evőkanál krémes tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál fehér édes bor, 1 teáskanál porcukor, 1 csipet só, fehérbors.
Elkészítés: első lépésben keverd össze egy tálkában a majonézt és a tejfölt, hogy krémes legyen. Amikor készen van, jön a mustár, ezt is bele kell keverned, majd fűszerezd sóval, borssal és add hozzá a porcukrot is. Mérj ki egy evőkanál citromlevet, egy evőkanál bort, ezeket is add hozzá, majd az egészet keverd addig, amíg szép, krémes állaga lesz. Ez a mártás tökéletes salátákhoz, grillezett csirkemellhez, de kiváló kiegészítő rántott sajthoz, halételekhez is.
Cézár öntet
Az ez öntet elengedhetetlen a nagy népszerűségnek örvendő Cézár salátához, ami minden étterem étlapján ott van.
Hozzávalók: 3 darab szardella filé, fokhagyma, 2 db. tojássárgája, 2 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanálnyi worcestershire- szósz, 1 teáskanál mustár, 20 g reszelt parmezán, 50 ml húsleves alaplé, 8 evőkanál repceolaj, só, bors ízlés szerint és 1 csipet porcukor.
Elkészítés: A szardellafiléket megmossuk, szárazra itatjuk, apróra vágjuk, egy magas falú edénybe tesszük. A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük, és a szardellához adjuk. A szardellához adjuk a tojások sárgáját, az ecetet, citromlevet, Worcestershire mártást, mustárt, parmezánt, levest. Az egészet botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
Japán pikáns salátaöntet
A saláta isteni étel, de néha érdemes egy kis pikantériát is vinni a dologba, erre tökéletes lesz a japán salátaöntet.
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 50 ml rizs, vagy almaecet, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szezámmagolaj, 3 ml mirin, amit ázsiai boltokban beszerezhetünk, 5 ml szaké, 2 teáskanél cukor, bors ízlés szerint.
Elkészítés: Ennek az öntetnek az elkészítése nem igényel semmilyen szakértelmet, mivel annyi lesz a dolgunk, hogy egy tálba bele teszünk minden hozzávalót, fontos, hogy az arányokat tartsuk be az eredeti íz kedvéért, majd az egészet jó alaposan keverjük össze.
Aioli salátákhoz és sült húsokhoz egyaránt
Az Aioli egy olyan öntet, ami egyaránt finom friss salátákhoz, de grillezett, sült húsokhoz is. Egy kerti parti elengedhetetlen része, még akkor is sikert arat, ha valaki nem szereti a salátákat.
Hozzávalók: 2 db friss tojássárgája, 5 gerezd fokhagyma, 0.5 dl kukoricaolaj, 2 kávéskanál langyos víz, 1 csipet sót, 1 csipet bors, 1 citrom leve.
Elkészítés: A fokhagymát pépesre zúzzuk össze, majd keverjük össze a tojássárgákkal és a sóval, borssal. Ha a tojássárgába szórjuk a sót, szép sárga lesz az aioli. Lassan, cseppenként adjuk hozzá a kukoricacsíraolajat, miközben folyamatosan keverjük a szószt (lehetőleg habverővel). Majonézállagot kell kapjunk. Keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá langyos vizet is. Amikor összeállt, ízesítsük citromlével.
Ezekkel az öntetekkel teljesen új szintre fogjuk emelni a saláták elkészítését és fogyasztását.
Képek: image-boutique.ru, cbc.ca