Csípős ételek merészeknek!
hirdetés
A chilipaprika megnevezés a csípős fajták összefoglaló neve. A tüzes aromát a termésben lévő kapszaicin nevű alkaloid magas szintje okozza, amit a tudósok képesek mérni. Ez alapján osztályozzák az egyes fajták erősségét egy speciális skálán.
Thai chili (csípősség: 3): A vékony erős paprikát elsősorban az ázsiai jellegű ételekhez ajánljuk, de nyersen bizonyos fogások díszítésére is kiváló.
hirdetés
Jalapeno (csípősség: 2): Ez a fajta számos tex-mex (vagyis mexikói) étel fontos hozzávalója. A zöldebb változata kevésbé aromás, mint a piros. Karikázd a sajtszószba, és tortillachipsszel mártogatva falatozd!
Cayenne (csípősség: 3): A paprika darált változatát borsként emlegetik, bár valójában nem az. Mexikóból származik, íze remekül illik a halból és a tenger gyümölcseiből készített fogásokhoz.
Tabasco (csípősség: 4): Az amerikai Louisianából származó narancssárga paprikafajtát szinte kizárólag a belőle készített szósz gyártásához használják.
Naga jolokia (csípősség: 9): A egyik világ legerősebb chilijét megkóstolni valódi vakmerőségre vall! Annyira éget, hogy Indiában és Afrikában például az ebből készült krémmel bekent madzagokat feszítik ki a telekhatárokon, hogy távol tartsák az éhes elefántokat, amelyek az élőhelyüket is elfoglaló helyiek miatt egyre gyakrabban merészkednek a lakott települések környékére.
Carolina Reaper (csípősség: 10): 2013-tól hivatalosan is a világ legerősebb paprikája cím büszke tulajdonosa. A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik. A neten számtalan videó kering bátor tesztelőkről, akik szinte mind megbánták tettüket.
Függetlenül attól, hogy milyen csípőspaprikát használunk, egyes ételeknek pont ez az alapanyag adja meg az ízét. Ettől olyan különlegesek. Ma ilyen eszméletlenül fűszeres-csípős recepteket osztok meg veletek!
Csípős, krémsajtos karajtekercs
Hozzávalók: 4 nagyobb szelet karaj csont nélkül, 1 db jalapeno paprika, 2-3 levél medvehagyma, 2 db tömlős krémsajt, 15 dkg bacon, só, őrölt fehér bors, 20 dkg finomliszt, 2-3 tojás, 30 dkg zsemlemorzsa, étolaj.
Elkészítés: A jalapeno paprikát és a medvehagymát apróra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Az apróra vágott paprikát és medvehagymát elkeverjük a krémsajttal. Ízesítjük sóval és borssal. A hússzeletekre teszünk 2-3 félbevágott .bacon csíkot. A töltelékből rakunk a karajszeletek egyik oldalára, majd ráhajtjuk a másik felét és a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban, közepes hőfokon kisütjük. Gombás rizst és salátát tálalhatunk melléje!
Chilis bab
Hozzávalók: 3 db vöröshagyma, 1 db lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db paprika, 1 db hegyes erős paprika, 1 db piros csípős hegyes paprika, 2 db chili paprika, 4 db paradicsom, 1 konzerv chilis (fehér) bab, só, őrölt fekete bors, őrölt csípős fűszerpaprika, 1 db babérlevél, 0,5 csokor petrezselyem, rozmaring, morzsolt bazsalikom, oregano, majoránna, római kömény, kakukkfű, 1 dl vörösbor, 10 dkg csípős kolbász, 1 dl kolbászzsír.
Elkészítés: A hagymákat megpucolom, aprítom. A paprikákat felkarikázom, a paradicsomokat negyedelem, a petrezselymet felvágom. Egy nagy serpenyőben kolbászzsíron a hagymát megdinsztelem, hozzáadom a paprikát, majd a paradicsomot és a petrezselyem szárát. Beleteszem a babérlevelet, fűszerezem. Közben a kolbász héját lehúzom, felszeletelem. Beleöntöm a babot, a vörösbort, beleszórom a petrezselymet. Tálaláskor szedek egy tányérra a chilis babból, dekorálom petrezselyemmel és chilivel.
Forrás: Mindmegette
Kép: mindmegette.hu