A puding nem csak magában finom
hirdetés
Nagyanyáink a pudingot maguk főzték, liszt, tojás, tej, gyümölcsök, csoki vagy vanília keverékéből. Anyáink inkább már zacskós porral dolgoztak, ami máig megmaradt, bár masszívan felsorakozott melléjük a tégelyekbe, poharakba töltött gyári változat.
Ezek természetesen drágábbra jönnek ki, cserébe azonnal fogyaszthatók – az élményhez csak egy kanál kell. Azonban a puding nem csak önmagában tud finom lenni. Briós, guba vagy kelt tészták krémes kísérője is lehet.
hirdetés
Mákos briós vaníliapudinggal
Hozzávalók a brióshoz: 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 0,5 dkg só, 1 db citrom, 2 ek darált mák, 1 db tojás (sárgája).
Hozzávalók a pudinghoz: 6 dl tejszín, 1 tk vaníliaaroma, 1 db citrom, 4 db tojás, 0,6 dl citromlikőr, 7,5 dkg cukor, vaj (a forma kikenéséhez).
Elkészítés: Keverjük csomómentesre az élesztőt kb. 1/2 dl langyos tejben 1 csipet porcukorral. Adjunk hozzá 1 ek lisztet, és dolgozzuk tejföl sűrűségűre. Hintsük meg további 1 ek liszttel, és pihentessük 10–15 percig. Adjuk hozzá a megmaradt tejet, cukrot és lisztet, a vajat, a citrom lereszelt héját és a mákot. Dolgozzuk össze a tésztát, dagasszuk meg, majd 40 perc alatt kelesszük duplájára. A briós formázásához gömbölyítsünk ki 5 dkg-os labdákat a tésztából, és tekerjük fel briósformára. Helyezzük sütőlemezre, kenjük át a tojás felével, és hagyjuk pihenni további 30 percet. Ismételten kenjük át a tojással, és toljuk 180 fokos sütőbe 15–20 percre. A pudinghoz főzzük kis lángon a tejszínt a vaníliával és a citrom lereszelt héjával. Amikor gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, és 5 percre fedjük le. Közben a tojásokat keverjük ki a likőrrel és a cukorral, majd csurgassuk hozzá a langyos tejszínhez. Töltsük kivajazott formákba, és ültessünk bele 1-1 brióst. Hagyjuk állni 30 percig. A formákat helyezzük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk köré forralt vizet a tepsi feléig. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 40–45 percre. Ez alatt a puding besűrűsödik, és a briós aranybarna színt kap.
Narancsos diós-guba vaníliával
Hozzávalók a gubához: 1,5 l tej, 7 db kifli, 5 dkg vaj, 2 cs vaníliás cukor, 1 dl narancslé, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 db narancs reszelt héja, 2 cs vaníliás pudingpor, 5 ek cukor.
Hozzávalók a díszítéshez: 1 db narancs, 1 db alma (piros), 1 db alma (zöld), 8 db szegfűszeg, 1 db banán.
Elkészítés: Az 5 dl tejet felforraljuk a vajjal, a vaníliás cukorral, az 1 ek cukorral, majd hozzáadjuk a narancslevet, és elkeverjük. Levesszük a tűzről és ráöntjük a felkarikázott kiflire. Darált diót elkeverjük a porcukorral és a reszelt narancshéjjal, majd a kiflikre szórjuk és óvatosan összeforgatjuk. 1 l tejből pudingot készítünk: 8 dl tejet felforralunk 4 ek cukorral, 2 dl hideg tejjel kikeverjük a pudingporokat, majd a felforrt tejhez adjuk és besűrítjük. A tortaformát kikenjük vajjal, belesimítjuk a diós kiflikarikákat, majd 180 fokon 10 percig sütjük. Amikor félig kihűlt, ráöntjük a pudingot. A banánt és a narancsot felkarikázzuk. A banánkarikákat a torta alsó felére tesszük (ez a hó). A narancskarikákból készítjük el a hóembert. A zöld alma a hóember sálja és a seprűje, a piros alma a szája és a sapkája. Amikor teljesen kihűlt a puding, kivesszük a formából és tálcára helyezzük.