Búzalisztmentes édes palacsinták
hirdetés
Van, aki kimondottan gluténmentes palacsintát szeretne készíteni, van, akinek az a fontos, hogy magas rosttartalma legyen és lassabban szívódjon fel. Mi összeválogattunk néhány újdonságot édes palacsinták terén, amit időközönként akár desszertként is fel lehet tálalni a családnak.
Aki persze magát a palacsintát gyakran odaégeti, jobban jár, ha kedves férjét teszi oda zsonglőrködni, de a masszának a titkát ne adjuk ki a kezünkből. Itt van néhány tuti tipp, hogyan készítsünk különleges palacsintamasszákat. Bátran lehet zöldséges palacsintát is készíteni, de az édes az igazi, nemde? Mi most csak az összetevőket adjuk meg, a hozzávalókat természetesen össze kell keverni és annyi palacsintát sütni belőle, amennyit kijön a masszákból. Az általunk megadott mennyiségek mindegyik esetben 4 főre értetendők.
hirdetés
Teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült palacsinta
2 db tojás (nagy)
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 csipet stevia
2 teáskanál napraforgó olaj (vagy kókuszzsír)
1 csipet só
Gesztenyelisztes palacsinta
3 db tojás
20 evőkanál gesztenyeliszt
3-4 ek kókuszvaj (felolvasztva)
Rizsliszttel készült gluténmentes palacsinta
4 db tojás
1,5 dl tej
1 dl szódavíz vagy víz
csipetnyi só
2 ek olaj
8 dkg rizsliszt
olaj a sütéshez
Diétás palacsinta
6 dl tej
30 dkg zabkorpa
2 db tojás
1 csipet só
4 teáskanál stevia
Zablisztes palacsinta
460 g zabliszt
120 ml szójatej (akármilyen magtej, növényi tej vagy sima tej)
só ízlés szerint
3 ek erythritol
3 db tojás
1 l szódavíz
Banános paleo palacsinta
4 érettebb banán teljesen pépesre nyomva
3 tojás
serpenyő kikenéséhez kókuszzsír
extra: késhegynyi fahéj, vanília aroma, rumaroma
Zabkorpás palacsinta
30 dkg zabkorpa
5 dl tej
2 db tojás
1 csipet só
2 teáskanál stevia (édesítőszer)
8 csepp napraforgó olaj
Gluténmentes palacsinta
2 dl tej
2 dl szódavíz
2 db tojás
6 púpozott ek étkezési keményítő
2 teáskanál cukor
1 csipet só
3 dkg vaj (a sütéshez)
Hajdinás amerikai palacsinta
2 db tojásfehérje
2 db tojássárgája
175 ml tej (sovány)
2 ek joghurt (sűrű, vagy tejföl)
100 g hajdinaliszt
75 g rizsliszt (fehér)
1 evőkanál kukoricaliszt
1 csipet só
1 ek cukor
1 ek napraforgó olaj
Vegán palacsinta
2 bögre tönkölyliszt (2 x 2,5 dl)
2 teáskanál sütőpor
3 ek cukor
2 ek napraforgó olaj
2 marék mazsola (egy marék a tésztába keverve, egy pedig vagy a töltelékbe vagy a tetejére díszítésnek)
1 ek citromlé
Mandula palacsinta
12 dkg mandula (darált)
3 ek lenmag (csapott ek, darált)
2 db tojás
1 dl szódavíz
4 ek napraforgó olaj
2 ek juharszirup
1 csipet só
Palacsinta kukoricalisztből
10 púpozott ek. kukoricaliszt
2 db tojás
1 csipet só
2 teáskanál cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1,5 dl napraforgó olaj
4 dl tej
Brownie palacsinta
12 púpozott ek zabpehelyliszt (kávédarálón ledarált zabpehely)
1 teáskanál sütőpor
4 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek cukor
1 csipet só
20 ek tej
1 ek napraforgó olaj (elhagyható)
1 teáskanál vanília aroma
Amerikai mákpalacsinta
24 dkg mák (darált)
3 dl tej (vagy bármilyen folyadék)
1 db tojás (felvert)
1 kk sütőpor
1 csipet só
2 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)
8 dkg dió (vagy más magvak, csokoládé, reszelt alma)
tölteléknek: meggybefőtt (vagy almapüré, vaníliapuding)