hirdetés

Partnereink

Ezek a leggyakoribb fűszerek a konyhában

hirdetés

Ezek a leggyakoribb fűszerek a konyhában

A fűszer, növényekből, gombákból, állatokból és ásványokból nyert anyagok. Hatóanyagaik miatt ételekhez, tartósításhoz használjuk fel őket. A fűszerek nagyrészt növényi eredetűek, erős íz hatású, aromájú része. Ezeket ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, változtatására használnak kis mennyiségben.

A legfontosabb és legtöbbet használt fűszer a konyhasó. Ez ásványi eredetű. A fűszerek használatakor óvakodjunk az erős fűszerek, állandó és mértéktelen használatától. Kis mértékben elősegítik, javítják az étvágyat, illatukkal jobbá teszik az ételeinket, nagyobb mértékben azonban komolyan befolyásolják egészségünket, méghozzá negatív mértékben.

hirdetés

Főzéshez mindig friss fűszert használjunk, mert így azok alkotóelmei jobban ki tudják fejteni hatásukat. A nem friss növények vitamintartalma, ezért tápértéke is kisebb. Csak megbízható helyen vegyünk fűszereket, és csak annyit vágjunk fel, amennyi a főzéshez feltétlen szükséges. A könnyen romló zöld növények szárastul több napig eltartanak. Folyóvízzel leöblítjük, a vizet kirázva belőle, majd nylonzacskóba tesszük, a hűtőszekrény fűszertartójában lehet tárolni felhasználásig. A megtisztított gyökereket ugyanígy tárolhatjuk, és csak közvetlenül fogyasztás előtt daraboljuk fel. Felvágásukhoz éles, rozsdamentes kést, nedvesített és lecsurgatott deszkalapot használjunk, vagy műanyag lapot, mert vágáskor az értékes növényi nedvekben veszteség keletkezik.

Ha a friss fűszernövényt szárítani akarjuk, árnyas, szellős, pormentes helyre tegyük. A száraz növény akkor jó, ha száradási foka megfelelő, ha a növény jellegzetes színét, illatát megőrzi, és az ujjak között könnyen szét lehet morzsolni. Az így szárított növényeket zacskóban, száraz, szellős helyen, felakasztva lehet tárolni.

A nyers paradicsomot a fagy beállta előtt leszedjük, mert az ablakközé rakva beérik, és fogyasztható. Az érett paradicsomot, paprikát, zeller- és zöldség zöldet, megmossuk és lefagyasztjuk. Fagyott állapotban vagy a felengedés után, azonnal felhasználható. A fűszereket száraz állapotban, egymástól jól elválasztva külön helyen, fénytől óvva, zárt dobozokban tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg az aromáját, de főzéskor őröljük meg, így tovább megtartja az aromáját, az illat- és íz anyagokat jobban ki tudja fejteni, így kevesebb fűszer felhasználásával is elérjük ugyanazt a hatást. A fűszerek fő hatóanyagai az alkaloidok, vízben nem oldódó, bázisos, a központi idegrendszerre ható anyagok. Az emberi szervezetre erős fiziológiai hatást gyakorolnak. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatást fejtenek ki.

A fűszerek fő hatóanyagai közé tartoznak az ásványi anyagok. Az ásványi anyagokat a testépítő anyagok közé sorolják. A csont és más szövetek, és a zsír fontos építőanyaga a kalcium, jód, foszfor, vas és magnézium. Ezek a fűszernövények magvaiban, termésében találhatóak leginkább. A cserző anyagok vízben oldható, összehúzó ízű és hatású, eddig felderítetlen szerkezetű anyagok. Erjedést, rothadást, gyulladást gátló hatásuk miatt, a bélflórában a bomlási folyamatokat, a kellemetlen szagképződési folyamatokat, a baktériumok elszaporodását kedvezően befolyásolják, eloszlatják.

A fűszeres pácolás 3 célt szolgál. Egyrészt ízesítjük a húsféléket, tartósítjuk másrészt, és megőrizve friss színét, növeljük az élvezeti értékét. A pácolás során az elkészített fűszerkeveréket (majoránna, bors, kakukkfű) közvetlenül a húsra dörzsöljük, vagy kenjük, és kevés olajjal, zsírral bekenve zsírpapírba, illetve alufóliába tekerjük.          

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés