hirdetés

Partnereink

Így használd fel a belsőségeket is!

hirdetés

Így használd fel a belsőségeket is!

A marhából és borjúból, birkából és sertésből származó belsőségek széles körben kaphatók, de a legpuhább és legfinomabb ízűek általában a borjúé és a bárányé. Sokan mégsem készítenek belsőségekből ételeket.

Most megmutatjuk, hogy a belső szervekből milyen finom ételeket lehet készíteni, vagy hogyan dolgozzuk őket fel.

hirdetés

Máj: A puha borjú- és báránymájat általában főételként tálalják, míg a sertésmájat gyakran használják pástétomokban és terrine-ekben. Az ökörmáj erős íze finomítható, ha 2 órára tejbe áztatjuk sütés előtt. A sütésre való előkészítés valamennyi máj esetén azonos.

Válasszuk le minden hártyát, amely esetleg a máj felszínén maradt. A halványabb zsíros területeket, vagy porcogókat, esetleg ereket vágjuk ki. Vágjuk a májat vékony, körülbelül 0,5-1 cm vastag szeletekre, és sütés előtt itassuk le róluk a nedvességet konyhai papírtörlővel.

Faggyús tészta: A veséket körbevevő faggyú felhasználható a húsos vesepuding tésztájához. A házi darált faggyúhoz daráljunk le marha vagy borjúfaggyút és forgassuk egy kevés lisztbe, hogy megakadályozzuk a darabok összeragadását.

Csirkemáj: A csirkemáj közepén fehér háj található, ezt el kell távolítani főzés előtt. Vágjuk ketté a májakat, és távolítsuk el a zsíros részt késsel vagy konyhai ollóval.

Vese: Minden vesét vastag, szilárd, fehér zsírréteg (faggyú) borít, amit le kell róluk választani. Amikor ezt a réteget eltávolítottuk, vágjuk le a veséket borító vékony hártyát is. Egy személyre körülbelül 4 kis bárány vesét számoljunk, míg egy egész borjúvese 4 személyre lesz elegendő. Mindegyik vesét vágjuk ketté, és az előbukkanó halvány belső részt vágjuk ki konyhai ollóval. A veséket tetszés szerint vágjuk kisebb darabokra.

Szív: A szívet felhasználás előtt áztassuk hideg vízbe 2 órára, hogy a vért teljesen eltávolítsuk belőle. Vágjuk ki az ereket.

Gyomorhártya: Ez egy zsíros, hálószerű hártya, amely az állatok gyomrát fogja körül. A legtöbbször sertésháló kapható. Általában sovány húsokat csavarnak bele, mert szaftosan tartja őket, ahogy a zsírja kiolvad sütés közben. Ezenkívül csinos csomagként összefogja a húst, így nem szükséges zsinórral összekötözni. Használat előtt áztassuk be a gyomorhártyát 2 órára hideg vízbe, majd óvatosan szárogassuk le konyhai papírtörlőn. Fektessünk egy darab sertéshálót a munkalapra, és helyezzük a húst – például marhafartőt vagy sertéskarajt - a tetejére. Csomagoljuk a húst a hártyába. Egy másik sertéshálót tegyünk az elsőre, így a húst szépen lezárjuk sütés előtt.

Borjúmirigy: Használat előtt áztassuk be 2 órára hideg vízbe a borjúmirigyeket. Utána tegyük lábosba, öntsük fel friss vízzel vagy alaplével, és lassan forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, és lassan főzzük 2 percig. Csepegtessük le, majd hagyjuk kihűlni. Ettől a mirigyek enyhén megszilárdulnak, és könnyebben kezelhetővé válnak. Válasszuk le róluk a megmaradt kötőszöveteket, és késsel minden porcogós részt távolítsunk el. A borjúmirigy ekkor készen áll a főzésre.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés