Túrófánk és sajtos rudacskák
hirdetés
Egy kis rágcsálnivaló mindig jó, ha van a háznál. A mai gasztro rovatunkba igyekeztünk olyan recepteket választani, amelyek akár desszertként is megállják a helyüket, de ugyanakkor akár még uzsonnára vagy szimplán csak nassolnivalóként is fogyaszthatóak. A választásunk ezért a túrófánkra esett és a sós rudakra.
Túrófánk
hirdetés
Mielőtt még megijednél, megnyugtatunk, hogy nem kell pihentetni a tésztáját, így nem kell, sokat bajlódj vele. Az elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükséged: 24 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, csipet só, 50 dkg túró, 2 tojás, 1 csipet vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, a pedig sütéshez nagyjából fél liter olaj.
Elkészítés. A sütőporos lisztet először is szitáld át, majd utána tedd bele a sót. A túrót dolgozd jól el villával vagy akár kanállal, a lényeg, hogy ne legyen darabos. Ez után add hozzá a tojást, a citromot és a kétféle cukrot. A lisztet dolgozd jól össze a túróval. A formázás következik, mégpedig vizes kézzel, mert így sokkal egyszerűbb dolgod lesz. Javasolt nagyjából dió méretű gömböket formálnod, de lehet ettől kisebb és nagyobb is, rád van bízva. Fontos azonban megjegyezni, hogy a sütőportól sülés közben meg fognak nőni a kis diócskák. Ugyanakkor figyelj arra, hogy ha sokkal nagyobbra hagynád, akkor nem biztos, hogy szépen átsül a közepe. Helyezd a gáztűzhelyre és gyenge lángon süsd ki. Miután kivetted, helyezd papírtörlőre, hogy az olajat, illetve zsírt szívja fel. Miután jól lecsepegett az olaj róla, szórd meg porcukorral. Ízlés szerint pedig fogyasztható lekvárral is.
Sajtos rudacskák
A sajtos sós rudacskákban az a legjobb, hogy gyakorlatilag bármikor, bármilyen alkalomra tökéletes. Amolyan nap közbeni nassolnivaló, de akár étel előtti rácskálnivalónak is remek. Ja és még mielőtt belevágnánk a közepébe, eláruljuk, hogy nem kell bele még élesztő és sütőpor sem. A következő hozzávalókra lesz szükséged a tésztához: 30 dkg liszt, só, 15 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt reszelt sajt, 1,5 dl tejföl, 1 tojás. A tetejére, kenéshez pedig a következőket kell használni: 1 tojás felverve, reszelt sajt, mégpedig füstölttel vegyesen.
Elkészítés. A margarint dolgozd jól el sós lisztben, közben add hozzá a többi hozzávalókat is és gyúrd az egészet egy tésztává. Ez után csomagold be az egészet fóliával és tedd be a hűtőbe nagyjából egy napig. Másnap nagyjából 1 ujjnyi vastagságra nyújtsd ki a tésztákat és kend le az egészet felvert tojással. Ez után először reszelj egy kevéske füstölt sajtot, majd utána bőven szórhatsz rá trappista sajtot is. Vágd fel az egészet nagyjából fél cm-s csíkokra, a hosszúságát pedig ízlés szerint szabhatod. A tepsit béleld ki sütőpapírral, a gázsütőt pedig melegítsd elő a 6-os fokozaton. Nagyjából 15 percre van ez után szüksége a süléshez. Észreveheted, hogy a füstölt sajt jobban megpirul, ezért is volt fontos, hogy először azt kellett ráreszelni. Ha minden tökéletesre sikerült, akkor belül puha, de kívül ropogós sajtos rudacskákat vettél ki a sütőből. Attól függően, hogy mennyire szereted sósan az ilyen rácskákat, utólag is megsózhatod, amíg még forró. Amennyiben viszont szereted, ha alaposan sós ízű, akkor a tésztagyúrásnál is használj sót, valamint mielőtt a sütőbe raknád, szórj a tetejére. Ja, az adagokkal nem kell spórolnod, mert ez sokáig eláll és belül pedig ugyanúgy puha marad, mint amikor a sütőből vetted ki.
Forrás: piroskonyha.blogspot.ro
Képek: piroskonyha.blogspot.ro és antalvali.com