Ápold arcod az otthoni fűszerekkel!
hirdetés
Gondoltad volna, hogy a fűszernövények nem csak ételeinket varázsolják ízletesebbé, de arcunkat is szépé, hibátlanná varázsolják?
Bizony a fűszernövények nem csak ízesítésre szolgálnak, hanem ma már a szépségipar is nagy örömmel alkalmazza őket. A fűszernövényekből akár egy nyugtató lazító fürdőt akár egy arcpakolást is keverhetünk, így hasznosítva a bennük található bőrápoló vagy épp serkentő anyagokat. Így 100%-osan tudhatjuk, hogy a felhasznált kozmetikum mentes minden vegyszertől és káros hozzávalótól. Sok fűszernövény van egy konyhakertben, amelyek arcunkat teszik gyönyörűvé, frissebbé és egészségessé. Ezeket a növényeket frissen felhasználhatjuk, de készíthetünk belőle gőzfürdőt is. E növények közé tartoznak a borágó, a petrezselyem, amelyeknek a frissen kipréselt nedvét akár egy vattapamacsra felkenve máris rátehetjük arcunkra. Remek módja ez az arcbőrünk kitisztításának, és összehúzza a pórusokat. De készíthetünk arcpakolást turbolyából, majoránnából, vagy borsmentából, ezek a zsírós bőr ellen nagyon hatékonyak.
hirdetés
Tisztító oldat receptje zsíros és fakó bőrre
Eme oldat megvalósításához szükségünk lesz 3 kiskanál olívaolajra,1 kanál édes mandulaolajra, 3 teáskanál lanolinra és végül 1 kanál frissen vágott petrezselyemre. A petrezselymet helyezzük, el egy zárható edénybe s ezt követően adjuk hozzá az olívaolajat, zárjuk le és tegyük félre egy hétre. A végén szűrjük le és a petrezselymet nyomkodjuk ki jó erősen. Az így megszűrt olajat keverjük össze a mandulaolajjal, a lanolinnal, és az egészet egy vízfürdő felett melegítsük át és kavarjuk össze. Fénytől elzárva hűvös helyen tartsuk és így sokáig felhasználható.
3 fűszernövény, ami egészségünkre is jó hatással vannak
Cikkünk elején bemutattunk néhány olyan fűszernövényt, amely az arcbőrre van jó hatással, most lássunk három fűszernövényt mely egészségünkkel művel csodát. A helyes fűszerezést meg kell tanulni a konyhában, mert akárcsak a túlzásba vitt sózás, a túl sok fűszer is káros hatással lehet szervezetünkre. Kísérletezz bátran a különböző fűszernövények íz világával, és figyeld meg melyik milyen hatással van emésztésedre, vagy szervezetedre. Nézzünk meg néhány fűszernövényt, és hatásait!
Ánizs: Az ánizst nem gyakran használjuk a napi főzés során, helyette süteményekbe, vagy házilag elkészített likőrökbe keverjük bele. Az ánizs remek hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és nem utolsó sorban meggátolja az emésztési zavar kialakulását. Ezenkívül pompás hatással van a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit is. Azért mert igen erős, intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe, de jól harmonizál a süteményekben, karácsonykor a mézeskalács fontos kelléke, vagy gomba mellé is jól társítható.
Babér: A babér egy jól ismert fűszernövény, amelyet leginkább a krumplifőzelék mellé, vagy a vadas mártáshoz szoktunk használni. Jellegzetes, pikáns, kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez passzol jól, de vadhúsok mellé, valamint burgonyás ételekhez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvást segítő hatással is rendelkezik.
Bazsalikom: A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez megy a legjobban. Egy csipet friss bazsalikom könnyedén felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést is. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is bátran lehet adni!