Partnereink

Tavaszi frissítőkúrák gyógyfűvek segítségével! (1 rész)

Tavaszi frissítőkúrák gyógyfűvek segítségével! (1 rész)

Egyre nagyobb szerepet kap egészségünk, azonban valószínű, hogy a modern világnak és a lustaságnak is köszönhetően minden olyan dolgot, amivel meg óvjuk, egészségünket a gyógyszertárakból szerezzük be csillagászati összegekért. Ennem nem kellene így lennie, mivel kicsiny hazánkban is rengeteg olyan növény van, ami kiváltja a sok gyógyszer hatását, és nem kelt mellékhatásokat a testünkben.

Számtalan olyan bogyós növény, vadon termő zöldségnövény, illetve gyógynövény van, ami betegségeink nagy részét gyógyítja, és mintegy táplálékkiegészítő is fogyasztható a jobb közérzet érdekében. A természetben nyitott szemmel kell járnunk, és végre nemet mondanunk a sok gyógyszeripari terméknek, készítménynek, ami nem csak pénztárcánkat nyírbálja meg, de sokszor mellékhatásai ránk is rossz hatással vannak.

Gyógyító növények és bogyók a természetből

A tavaszi fáradtság mindnyájunk által sajnos jól ismert tünetei arra figyelmeztetne, hogy eljött az ideje annak, hogy megtisztítsuk, salaktalanítsuk szervezetünket. Ha a kora tavaszi kúrához magunk szedjük a gyógynövényeket, nem csak beszerezzük azokat, de élvezhetjük is a gyűjtés örömét, az ébredező természetet. A fiatal növények a tavasz egész erejét és frissességet hordozzák magukban, a természet újabb ajándékaként. Hogy a növény frissén és károsodás nélkül kerüljön az asztalunkra, vagy salátákban, vagy növényi nedvként kell elkészítenünk és fogyasztanunk. Friss saláták alapanyaga csakis a fiatal, zsenge növény lehet, például a pongyola pitypang, a százszorszép és levelei, a medvehagyma, ami ma már hatalmas népszerűségnek örvend, az útifű, mezei sóska, salátaboglárka, martilapu, cickafark, a zsurló spóratartói és a csalán, mely finomra vágva és ecettel, olajjal és egyéb salátaöntettel összekeverve nem kel égető érzés és az íze is kellemes. Jobb, ha ezeket előbb fukar kézzel adagoljuk, a már megszokott salátafélékhez, mivel szinte minden vadon élő növény inkább erős és fanyar, sok pedig egyenesen keserű.

A második mód, ami rendkívül egészséges a növényi nedvek kisajtolása. Itt minden olyan zsenge, vad növény számításba jöhet, amely nem mérgező, nem különösebben keserű, vagy nem védett faj. Mind közül első helyen áll a csalánból készült friss növényi nedv, mivel igen gyakori fajról van szó, másrészt pedig orvosilag nagyszerűen alkalmazható „drogról van szó” A csalán rendkívül hatékony dyscraticum, eredményesen segít a máj méregtelenítő munkájában, a vese és a bőr működésére hatva vértisztító is. A biológiai orvoslásban kiemelkedő szerepe van a reuma kezelésében, a rák kiegészítő terápiájában és más idült betegségeknél.

Általános szabály: a gyógynövénykeverék nagyobb arányban tartalmazzon szelídebb, s csak kis mennyiségben, kiegészítő ként keserű, vagy csípős fajokat. A természetesen sajtolt növényi nedvek nagyon tömények, erősek, ezért fel kell hígítanunk azokat. Ehhez használhatunk forrásvizet, ásványvizet, de akár tejet és tejtermékeket is, úgy, mint a joghurt, kefir, és aludttej. A bélben lejátszódó erjedési folyamatok gátlásával különösen a jobbra forduló tejsav vált ki kedvező hatást. Amikor ezeket el kezdjük alkalmazni, mellékhatás ként felléphet, de nem minden esetben enyhe hasmenés, , mely a belek intenzív elsavanyodására utal, ami nagyon hasznos, jelentkezhetnek viszkető kiütések, fejfájás és émelygés is, míg a méreganyagok távoznak.

Képek: vitalzone.huerdely.ma

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 12.05.

Ma Vilma napja van.

Mit mond rólad az ital, amit rendelsz?

Senkinek ne legyen illúziója, a bartender attól a pillanattól figyel minket, hogy belépünk az ajtón. Nagyjából meg is tudja mondani, mire számíthat tő...

  • 2016-11-30 19:33
Budapest a legprogresszívebb vendéglátóhely Európában

A legutóbbi Cultivo alkalmával négy szakember „vetette bele magát” Budapest éjszakai életébe, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitassák meg,...

  • 2016-11-30 16:37
Ismerd meg legújabb gyermekdivat trendeket!

Urbanista mintázatok, bohókás darabok, természetes színekben tündöklő, puha, kényelmes viseletet– ez jellemzi az idei őszi-téli gyermekdivatot. A Buda...

  • 2016-11-30 15:00
Karácsonyi gasztroélmények hízás nélkül – így csináld!

Mivel szilveszter – ami az újévi fogadalmak ideje is - nem esik időben túl távol a karácsonytól, ez sokak számára azt jelenti, hogy az ünnepek alatt v...

  • 2016-11-30 13:23
Miss Balaton Winter Party-n buliztak a sztárok

Exkluzív partin vonultak fel hazánk hírességei november utolsó hétvégéjén. A Miss Balaton Winter Party-n több száz meghívott vendég bulizott együtt a ...

  • 2016-11-30 12:18

hirdetés

A kamaszkori lázadás road movie-ja

Minden tizenéves életében eljön az a pont, amikor úgy érzi, nem bírja tovább – meg kell tapasztalnia, mi az a szabadság. A lázadás pedig elkerülhetetl...

  • 2016-11-23 15:46
KISKARÁCSONY VAGY STRESSZ-KARÁCSONY? - A LIDL NAGY KARÁCSONYI KUTATÁSA

A karácsony „házi tündére” egyértelműen szoknyát visel – aki a nagy stressz közepette is szépen sürög-forog. Ezt mutatja az a nemzetközi kutatás, amel...

  • 2016-11-23 14:34
Olaszul l’enni jó

„Nincs sok szertartás az életemben, de a konyha, az asztal és az étkezés azok” – vallja Gianni Annoni, aki közel 15 éve étteremtulajdonosként is minde...

  • 2016-11-23 09:19
Delhusa Gjon Nagy Visszatérése: ’25’

Valóban sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy Delhusa Gjon, a magyar popszakma meghatározó egyénisége új anyaggal rukkolt elő, de az idei ünnepi szezon ...

  • 2016-11-22 18:20
Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá

Vigh Bori digitális nomád, aki életvitelszerűen utazik, azonban ez nem volt mindig így. Egy szoftvercégnél dolgozott, amikor úgy döntött, hogy a világ...

  • 2016-11-22 10:26

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés