Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása? Most kiderül!
hirdetés
A D- vitamin természetes módon termelődik szervezetünkben, a napfény hatására. Ezt általában tudják az emberek, ám azt nem sokan, hogy a D-vitamin egyik olyan segítőtársunk, mely a legtöbb élettani folyamatunkra hatással van! Befolyással van a szervezet több, mint húsz sejtjére, de még a hormonokra is, méghozzá közvetlenül!
Kevesen tudják, hogy a D-vitamin hiánya népbetegség, ennek ellenére csak ritkán kerül előtérbe az erre irányuló figyelemfelkeltés. Pedig fontos lenne, hiszen a téli hónapokban - de már ősztől jellemző, hogy a kevesebb napfény miatt - a szervezet nem tud megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni. A nyáron szabadban eltöltött idő mennyisége is egyre csökken, és a magas faktorszámú naptejek, még meg is akadályozzák a D-vitamin bejutását a szervezetünkbe.
hirdetés
A hatos faktorszámúnál magasabb krémek már teljes mértékben megakadályozzák a D-vitamin előállítását! A D-vitaminnak igen fontos szerepe van az immunrendszer fejlődésében, hatékony működésének elősegítésében, illetve a csontok egészségében is! Komoly betegségek ellen is védelmet nyújt, számos kórkép megelőzésében, azok hatékony gyógyításában is rendkívül fontos tényező! Ha megfelelő mennyiségben juttatjuk szervezetünkbe ezt a létfontosságú vitamint, megóvhatjuk magunkat - a manapság egyre nagyobb számban előforduló - daganatos megbetegedésektől, gyermekeinket pedig a számukra is igen veszélyes cukorbetegségtől is.
Összegezzük tehát, hogy mi mindenben segít nekünk! Jó, ha tudjuk, rengeteg betegség van, még a legsúlyosabbak is, melyeket megelőzhetünk! A D-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását a szervezetben, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez, fogyasztásával még az angolkór és a csontlágyulás is elkerülhető. A D-vitamin hiány és a cukorbetegség között szoros összefüggés van, melyet tudományos kutatások is igazolnak. Amúgy az immunrendszer erősítésével a D-vitamin csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást, az influenzát, és a különféle légúti megbetegedéseket is megelőzhetjük – megfelelő mennyiségben történő – fogyasztásával. A szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében bizonyítottan nagy szerepe van, illetve az infarktusból történő gyorsabb felépülést is segíti, mindemellett a vérnyomás szabályozásában felbecsülhetetlen jelentőséggel bír.
A rettegett rák is elkerülhető!
Magasabb a rák, azon belül is a leukémia kockázata az alacsonyabb napfénytartalmú, D-vitamin hiányos területeken. Erről a San Diego-i Kaliforniai Egyetem epidemiológusai számoltak be tanulmányukban 2015 év végén. 172 országban, kor specifikusan tanulmányozták a leukémia előfordulási arányát. A tanulmány szerint a pólusokhoz közeli országokban, mint például Ausztrália, Új-Zéland, Chile, Írország, Kanada és az Egyesült Államok, a leukémiások aránya volt a legmagasabb, míg az egyenlítőhöz közeli országokban a legalacsonyabb: mint például Bolíviában, Szamoaban, Madagaszkáron és Nigériában.Megállapítást nyert az is, hogy nem csupán a leukémia, de más típusú rákfajták - mint a mell, vastagbél, petefészek, prosztata stb. - is összefüggésbe hozhatók a D-vitamin hiánnyal. Az USA-ra visszatérve: az Amerikai Rák Társaság jelentése alapján 54.270 leukémiás eset és 24.450 haláleset fordul elő évente csak az Egyesült Államokban. Ezt a számot jócskán vissza lehetne szorítani a rendszeres D-vitamin fogyasztással.
Minél több embernek tudnia kellene arról, hogy a D-vitamin rendszeres szedésével a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkenthetjük, hiszen fogyasztása során szervezetünkben hormonná alakul, mely a sejtek szabályos működését segíti elő! A felnőtt szervezet napi szükséglete az OÉTT javaslata szerint 200 NE. Ennek duplája ajánlott egy éves kor alatt, és 3 éves korig a téli időszakban, illetve kismamák esetében, a várandósság teljes időszakában!
Szöveg: Damonavital.hu