Három remek desszert bármelyik napra
hirdetés
Mindenki számára fontos az egészséges ételek elkészítése. Főleg azok, akik hatalmas családra főznek, mindig oda kell figyelni arra is, hogy legyen készen egy-két süti is vagy valami finom pite, ami akár egy pohár tejjel is fogyasztható, elvihető tízóraira, uzsonnára is.
Összeválogattunk három olyan édes sütemény receptet, amit mindenkinek érdemes elkészítenie, a hét bármelyik napján jól jön, a gyerekek pedig egyenesen imádni fogják.
hirdetés
Készítsünk bácskai krémest!
Hozzávalók a lapokhoz: 250 g finomliszt, 60 g sertészsír, 3 ek cukor, 1 db tojás, 0.5 dl tej, 10 g szalalkáli.
Hozzávalók a krémhez: 4 dl tej, 3 evőkanál finomliszt, 250 g cukor, 250 g vajas ízű margarin, 2 db tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor.
Hozzávalók a tetejére: 100 g tortabevonó, 1 ek napraforgó olaj.
A szalalkálit langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk. A tésztát három részre osztjuk, és vékony lapokat nyújtunk belőle. Én sütőpapíron nyújtom, és ezzel együtt csúsztatom át a tepsi hátuljára. A lapokat megsütjük. Oda kell rá figyelni, mert hamar megsül. Amikor a széle kicsit elkezd barnulni, akkor jó.
A tejben a lisztet és három evőkanál cukrot simára keverjük, majd felfőzzük sűrűre, aztán lehűtjük. Ha teljesen kihűlt, a rámát a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főzött krémet. Érdemes sokáig keverni, mert akkor egy igazán könnyű krém lesz belőle. A krémet két részre osztjuk, és a lapokat megtöltjük.
A csokoládét egy evőkanál zsiradékkal felolvasztjuk, és a tetejére csurgatjuk. Ha nem lesz elég szép, egy kis csokidara ápol és eltakar. Hűtőbe tesszük, és legkorábban 24 óra elteltével szeleteljük.
Ellenálhatatlan diós szelet tejszínhabbal
Hozzávalók a tésztához: 4 púpozott ek finomliszt, 4 db tojás, 4 púpozott ek cukor, 1 kávéskanál sütőpor.
Hozzávalók a krémhez: 30 dkg darált dió, 1 tasak főzős vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 4 csapott ek cukor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor.
Hozzávalók a habhoz: 500 ml növényi habtejszín, 1 dkg darált dió.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 2 ek cukorral kemény habot verünk, a sárgákat fél csomag sütőporral, 2 ek cukorral habosra verjük. Óvatosan összekeverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe (nagy tepsi) simítjuk, és kb. 10-15 perc alatt szépre sütjük, és hagyjuk kihűlni.
A pudingot 4 ek cukorral 3 dl tejjel megfőzzük, hűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal jól összedolgozzuk, hozzákeverjük a 30 dkg darált diót (egy kevés diót tegyünk félre, amivel a tetejét megszórjuk). A krémet a kihűlt piskótára kenjük.
A habtejszínt 2 ek porcukorral kemény habbá verjük, és egyenletesen elkenjük a krémen. Egy kis maradék darált dióval megszórjuk a tetejét, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Pitekedvelőknek: Rácsos diós-mákos pite
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 9 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 7.5 dkg cukor, 3 ek tejföl (enyhén púpozva), 2 teáskanál sütőpor.
Hozzávalók a dió töltelékhez: 20 dkg dió, 1.5 dl tej, 20 dkg cukor (ízlés szerint), 4 dkg vaj, 2 dkg kekszmorzsa 2 ek sárgabaracklekvár, 1 csomag vaníliás cukor.
Hozzávalók a mák töltelékhez: 20 dkg mák, 1.5 dl víz, 20 dkg cukor (ízlés szerint), 4 dkg vaj, 2 dkg kekszmorzsa (vagy búzadara), 2 ek sárgabaracklekvár, 0.5 citromból nyert citromlé, 0.5 citromból nyert citromhéj.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Puha, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. Liszt, vagy tejföl hozzáadásával ezen változtathatunk. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül. A cukrot a tejben felforraljuk, ezzel leforrázzuk a darált diót, hozzáadjuk a vajat, a morzsát, vaníliát és a lekvárt. Ugyanúgy járunk el, mint az előbbinél a mákos töltelék esetében is, csak tej helyett vizet használunk, ízesítésnek citromlevet és héjat.
Amíg hűl a töltelék, kinyújtjuk a tészta 3/4-dét 25x35 cm-es téglalapra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A papír érjen fel a tepsi pereméig, hogy a tölteléket megtartsa. A tészta felére rákenjük a diós tölteléket, a másik felére a mákost. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk, és a tésztát berácsozzuk. A rácsokat megkenhetjük tojásfehérjével. Előmelegített sütőben megsütjük. Kezdetben 200 fokon, 10 perc után visszavesszük 180 fokra.
Képek: sutigyar.hu és mindmegette.hu