Ezt ne hagyd ki, ha egészségesen akarsz élni
hirdetés

Nem szeretnénk titkolózni, így rögtön az elején eláruljuk, hogy mire is gondolunk, nos, ez nem más, mint a spárga. Ahhoz képest, hogy ez a zöldség tele van vitaminnal és energiával meglehetősen népszerűtlen hazánkban, legalábbis nagyon kevesen használják. Sárgarépa, karalábé, karfiol, petrezselyem, és még lehetne sorolni a zöldségek sorát, amelyeket minden héten többször is felhasználunk, a spárga rejtélyes módon azonban általában kimarad.
Nos, nekünk van tippünk, hogy hogyan is lehetne becsempészni az étrendünkbe. Ha meg szeretnénk főzni, akkor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy legyen felállítva az edényben, mégpedig úgy, hogy a rügyes végét ne érje víz. A vizet először is tegyük oda főni és csak, ha fő, akkor helyezzük bele a spárgát. Ez azért is ajánlott, mivel jelentősen tudjuk csökkenteni, hogy a főzés következtében távozzon az íze, illetve az értékes tápanyag. Általában 10 perc elég is neki, illetve nem ajánlott 12 percnél tovább főzni. Ugyanakkor nyugodtan párolhatjuk, illetve készíthetünk belőle turmix-italt is. Sőt, ha szeretnénk, akkor süthetjük is a spárgát. Egy nagyon finom változata, amikor baconbe tekerjük és kisütjük olajban. Javasolt egyébként ilyenkor készíteni minél több spárgát, hiszen nyáron szezonja van, így biztosan olyat tudunk beszerezni, amely kicsattan a vitaminoktól és a tápanyagoktól.
hirdetés
Apropó tápanyagok, lássuk, miért is rajongunk mi ennyire azért a zöldségért. Egy nagyon jó lúgosító étel tud lenni. A savas táplálkozás hazánkban már olyan méreteket öltött, hogy mindenképpen gondoskodnunk kell tudatosan olyan ételekről is, amelyek képesek lúgosítani a szervezetünket egy kicsit. Nos, a spárga pontosan ilyen, mégpedig nem is akármilyen, hanem kiváló lúgosító. Aszpargin nevű aminosavat tartalmaz, ez pedig segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt a szervezetünkben. Ja, és nem mellesleg ezért másnaposságra is remek gyógyszer lehet. Ugyanakkor nem csak a másnaposságra használhatjuk úgymond gyógyszerként. Például remek gyulladácsökkenő is ereje is van, ennek értelmében használhatjuk vesebántalmakra és húgyúti fertőzésekre is, valamint vízhajtó hatása is van. Szív- és érrendszer? Bizony! Nagy mennyiségű folvastartalma van, amely védi a szív- és érrendszert, valamint a benne lévő réz csökkenti a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokat is, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy lecsökkentsük a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét.
Folyamatosan hallhatjuk, hogy mennyire fontosak a vitaminok, illetve, hogy ebben meg abban mennyi vitamin van. Nos, a spárgában is! Egy egész vitamincsaládot találhatunk benne, mégpedig A, B, C, E és K vitamint is tartalmaz. A B vitamin leginkább folsavként van jelen, tehát a B9-vitaminnal tudjuk táplálni szervezetünket. Ugyanakkor tele van nyomelemmel, illetve ásványi anyagokkal, amely rendkívül jó a már említett daganatos betegségek ellen. Tartalmaz például cinket, vasat, mangánt, foszfort, kalciumot. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy rengeteg fehérje és rost is van benne. Rendkívül kedvező a felépítése is, hiszen már említettük, hogy mi mindent tartalmaz, viszont mindemellett még remek lehet azoknak is, akik fogyni szeretnének. Nekik javasolt hetente 2-3-szor is fogyasztani, hiszen 100 grammonként csupán 17 kalóriát tartalmaz. Tudsz mondani még egy olyan kalóriaszegény ételt, amely ennyi vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz? Próbáld ki tehát te is bátran!
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







