Növényi csírák és az egészségünk!
hirdetés

Sokan vitatkoznak arról, mennyire egészségesek az apró magvak csírái, de merem állítani ezektől finomabb, egészségesebb csoda nincs is. Olyan kiváló tápanyagforrások, amelyek nehezen lehet pótolni. Mindenkinek érdemes kipróbálnia őket, nem csak a finom ételekben, de egészségünk érdekében is!
Ezek az apró magvakból kikelt csírák nem nagyigényűek, mindössze friss levegőre, vízre, napfényre és persze vízre van szükségük fejlődésükhöz, de nagyon hálásak a megfelelő gondozásért. Mint tudjuk minden magnak a csírázással indul az élete, ez a legfontosabb szakasz, amikor megjelenik a kis hajtás, illetve a gyökér kezdemény. Ez még mind ne indokolja azt, hogy számunkra mért is olyan egészségesek a pár centiméteres csírák. Mint az őssejtek ezek is nagyon fontosak. A csíra felelős a növény egészséges fejlődéséért, növekedéséért, nevezik még „növényi placentának” is, azaz méhlepénynek, és itt a válasz, mi ebből erőt meríthetünk, mivel agyon gazdag hatóanyagokban.
hirdetés
Egy étkezés után gyakori jelenség az, hogy úgy érezzük, még éhesek vagyunk és táplálékra van szükségünk. Ez azért van, mert a szervezet jelzéseket ad, hogy számára, hiába ettünk kalóriában gazdag, tápláló ételeket, tápanyagtartalma nem volt megfelelő, meg sem közelítette azt az értéket, amire szervezetünknek szüksége lenne. Ilyenkor mindenkinél a bevált módszer, hogy újra kezdi, vagy éppen folytatja az étkezést, de a nagy hiba, hogy ugyan olyan hizlaló, ám tápértékben szegény ételt eszünk, mint eddig. Egy másik probléma az elhízás mellett, hogy nem jutattunk szervezetükbe ásványi anyagokat és vitaminokat, ezzel vitaminhiányt okozva magunknak. A megoldás abban rejlik, hogy olyan táplálékokat kell enned, amelyekből nem túl nagy mennyiség s fedezi a szükséges elemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat. Erre a csírák kitűnő táplálékot nyújtanak neked. Magas fehérjetartalmuk mellett, könnyed felszívódnak, az állati eredetű fehérjékkel szemben, hiszen az aminosavakhoz bontva jutunk hozzá. A bennük lévő rostok gondoskodnak a folyamatosan felszabaduló energiákról, ennek nagy előnye, hogy nem fogjuk továbbra is éhesnek érezni magunkat és folyamatosan enni, mivel a jóllakottság érzése hosszan megmarad.
Ezekben a kis csírákban hihetetlen mennyiségben vannak egészségünket támogató anyagok. A vitaminok és nyomelemek, ásványi anyagok teljes skálája megtalálható bennük, és az arány tökéletes, mivel ezekkel a csírákkal szervezetünkbe juttatott anyagokat a legoptimálisabban tudjuk felhasználni, értékesíteni. Persze vannak mesterséges táplálék kiegészítők is erre a célra, de velük ellentétben azok a társanyagok is megtalálhatók a csírákban, amelyek megsokszorozzák az értékes alkotóelemek hatását. Hihetetlennek tűnik, de mindössze néhány evőkanálnyi is elég ezekből ahhoz, hogy sejtjeid feltöltődjenek vitaminokkal és energiával.
A csírák erősítik immunrendszered, nem leszel fáradékony, segíted a sejtregenerálódást, nem leszel beteg, de meg is előzheted a betegségeket. Segít a látásod javulásában, feszültségoldó, érrendszeri problémákra is kivallóak, mint például a búza, a zab és a szezámmag csíra.
Vannak olya csíráztatott magvak, amelyek nagyobb élelmiszerüzletekben is megtalálhatóak, azonban te is könnyedén csíráztathatsz otthon magvakat. Érdemes beszerezni kimondottan erre a célra szánt talajt, lyukacsos műanyag tálcát, amiket bioboltban könnyen megvehetsz. Érdemes bátran belevágnod, mert a csíráztatás nem helyigényes, tökéletes helye van az ablakpárkányon is, de szerepük elengedhetetlen egészséged érdekében!
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







