Sült gyümölcs kókusz szelettel
hirdetés
Igyekszünk neked ihletet adni a konyhában, hogy mindig valamilyen újdonsággal és természetesen finomsággal tudjál előrukkolni. Nyilván tekintettel vagyunk az aktuális évszakra is, és mivel közeledik a nyár, vele együtt pedig a finomabbnál finomabb gyümölcsök, így szeretnénk minél több gyümölcsöt használni alapanyagnak.
Természetesen ugyanakkor nem feledkeztünk meg az édesszájúakról sem, nekik egy igazi kókuszos különlegesség receptjét hoztuk.
hirdetés
Nyárson sült gyümölcsök
A hozzávalókat 4 főre terveztük, tehát ehhez mérten lehet majd tervezgetni az adagokat. Lássuk is mire lesz szükségünk: 20 dkg panír sajt, 20 dkg eper, 2 nagyobb paradicsom, 1 ág rozmaring, 0.5 dl olaj, 1 evőkanál cukor, 4 alma, körte, banán, fél citromnak a leve, 3-4 evőkanál méz, egy kisebb maréknyi mentalevél, illetve ízlés szerint bármilyen más gyümölcs is szóba jöhet. Nem igazán kell, sokat vacakoljunk az elkészítésével, viszont van pár lényeges dolog, amelyet be kell tartanunk. Először is készítsük el a panírt legalább 3 órával előtte, viszont a legjobb, ha azt még előtte való nap elkészítjük. Utána szeleteljük fel a gyümölcsöket lehetőleg fél centisre, majd pedig a grillrácson süssük meg enyhén mindkét oldalukat. Fontos, hogy ne süssük túlságosan, ne törekedjünk arra, hogy puha legyen, mert nem lesz az, sokkal inkább szétmállik. Amíg még forró csorgassuk meg mézzel, citromlével, illetve szórjuk meg nagyjából félmaréknyi mentalevéllel. A másik fele a mentalevélnek majd a tálaláskor jól fog jönni. Ez után óvatosan ezeket összeforgatjuk és tegyük is félre. Majd vágjuk fel a sajtot, epret, paradicsomot is nagyjából hasonló darabokra, mint a gyümölcsöket. Továbbá vágjuk a rozmaringot is apróra, majd pácoljuk meg ebben a hozzávalókat nagyjából 1-2 órán keresztül. Érdemes megkóstolnunk még ezek előtt a paradicsomot és amennyiben az nem édes, akkor nyugodtan megforgathatjuk egy kevés cukorban. Végezetül pedig húzzuk őket fel a nyársra és a grillrácson ízlés szerint süssük meg. A gyümölcssaláta tetején pedig igény szerint tálalhatjuk és megszórhatjuk a maradék mentalevéllel.
Kókuszos szelet
Aki imádja a kókuszod sütiket, ételeket, annak ez biztosan nagy kedvence lesz majd. Tisztázzuk is le gyorsan, hogy milyen hozzávalók kellenek. A tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, 2 kanál tej, 2 kanál kakaópor. A töltelékhez: egy kedvelt savanyú lekvár, 6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 6 kanál víz, 20 dkg kókuszreszelék. A mázhoz: 6 tojássárgája, 20 dkg porcukor. Vegyük a tésztához való alapanyagokat és gyúrjuk jól össze, majd készítsünk belőle két tésztalapot. Az egyik helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd pedig kenjük meg alaposan lekvárral. Ezek után keverjünk fel 6 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral, majd adjunk hozzá 6 kanál vizet, 20 dkg kókuszreszeléket. Ha ez megvan, akkor kenjük rá óvatosan a lekvárra és helyezzük erre rá a másik lapot is. Előmelegített sütőben süssük meg, a sülés után pedig hagyjuk, hogy teljes egészében tudjon kihűlni. A tetejére készítsünk mázat, ehhez kavarjunk ki 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral. Ezt kenjük rá a tetejére és hagyjuk, hogy megszilárduljon. A megszilárdulás egy picit időigényes lehet, akár 1 egész nap is szükséges lehet hozzá. Ajánlott vízbe mártott késsel felszeletelni.
A tésztával ajánlott egy picit vigyázni, hiszen majd kirobban a kalóriától, viszont a nyárson sütött gyümölcsök rendkívül egészségesek. Ajánlott egyébként szezonális gyümölcsöket választani, illetve olyanokat, amelyek megtalálhatóak a kertben.