Spenót: egészséges és számtalan módon elkészíthető!
hirdetés
A spenót egész éven át kapható frissen, nem igen szoktuk télire tartósítani, nem is áll el jól. Tisztítása úgy történik, hogy a leveleket lecsípjük, sokszor váltott, bő vízben mossuk, a vizet nem öntjük le róla, hanem a spenótot szedjük ki és csak akkor használjuk, ha a víz teljesen tiszta maradt.
Általában minden zöldfélét bő és többször váltott hideg vízben jól elrázunk, kiszedjük a vízből és csak ha a víz tiszta maradt, hagyjuk abba a zöldfélék mosását. Íme, néhány szuper recept, amelyben a főszerep a spenóté:
hirdetés
Spenótpuding
Húsz deka régi fehérkenyeret kockára vágunk, elkeverjük fél pohár tejjel, egy órán át állni hagyjuk, akkor fakanállal kikeverjük. Fél kiló spenótot megmosunk, nyersen megvagdaljuk és 2 kanál vajjal pároljuk, amíg semmi leve nem marad. Hozzávegyítjük a kenyeret, 3 tojás sárgáját és a habbá vert fehérjét. Fagyos vajjal bőven kent lábast meghintünk finomra szitált zsemlemorzsával, beletesszük a pudingot és egy óra hosszat gőzben főzzük. Finomra reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Hagymás spenót
Egy kg spenótot megmosunk, fövő vízzel leforrázzuk, leszűrjük, fakanállal a vizet kinyomjuk belőle, apróra vagdaljuk. 2 hagymát finom apróra vágunk, 2 kanál zsírral félig megpirítjuk, ráhintünk 1 kanál lisztet, 2 kanál nagyon finomra szitált morzsát, 3 kanál apróra vágott zöldpetrezselymet-kaprot és a vagdalt spenótot belekeverjük, azután 1 pohár vizet és 1 pohár tejet öntünk rá, sózzuk, lefedjük, lassú tűzön főzzük 10 percig, akkor hozzákeverünk 1 pohár tejet, újabb 10 percig főzzük. Mikor levettük a tűzről, 10 percig lefedve az asztalon hagyjuk állni. Ezalatt feltétet sütünk hozzá.
Spenót télire
Hozzávalók: 1 kg spenót és 2 dl víz (szükség szerint)
A spenótot jól megmossuk. Amennyiben friss és zsenge a spenót, mehet bele szárastól, de ha később szedtük, akkor csak a leveleit használjuk. A következő lépés az, hogy egy lábasba belerakjuk, és annyi vizet teszünk alá, hogy a lábasban úgy egy-két cm magasságban álljon a spenót alatt. Fontos az, hogy folyamatosan kevergessük, ahogy kezd összeroskadni, lehet rárakni az újabb adagot. Amikor az összes spenótot belepakoltuk, és alaposan összeesett, botmixerrel jól összeturmixoljuk. Egészen addig, amíg teljesen egynemű lesz. Ezt követően hagyjuk kihűlni, majd műanyag edényekbe adagoljuk, végül mehet a fagyasztóba.
Spenótos frittata
E finom recepthez a következő hozzávalókra lesz szükségünk: 2 evőkanál olívaolaj, 10 tojás, 30 dkg friss, csíkokra vágott párolt spenót, 2 – 3 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt, 20 g vaj, 3 gerezd fokhagyma, összezúzva, 3 fej paradicsom, felkarikázva, 10 dkg trappista sajt, lereszelve, 1 fej lilahagyma, vékony karikákra vágva és kell még hozzá só, bors, szerecsendió.
Kézi habverővel verjük fel a tojásokat s ezt követően adjuk hozzá a parmezán sajtot, jól keverjük el. Öntsük egy vajjal kikent, előmelegített serpenyőbe. Fontos alacsony lángon történjen a sütés fedő alatt öt-hat percig, amíg megszilárdul. Közben melegítsük elő a grillsütőt, melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, a csíkokra vágott lilahagymát, s ezt követően a megtisztított, vékony csíkokra vágott friss spenótot, és úgy négy-öt percig pároljuk. A zöldséges keveréket egyenletesen oszlassuk el a tojásból készített frittatán, rakjuk rá a paradicsomkarikákat, fűszerezzük meg, és három-négy percre tegyük grillsütőbe. Még melegen, szeletekre vágva tálaljuk, jó ötlet a tetejét meghinteni reszelt sajttal.