Tízórai ötletek az iskolásgyermeknek
hirdetés
Tízórára az iskolásgyermeknek szendvicset, pogácsafélét, gyümölcsöt készítsünk. Általában olyasmit, amiben kalória is és vitamin is van. Fontos azonban, hogy úgy csomagoljuk, hogy a gyermek ne maszatolja össze magát vele. Szendvicsnek vékonyra vágjuk a kenyeret, egyik szeletet bekenjük és megrakjuk, a másikat vékonyan megkenjük és beborítjuk vele a megrakott kenyeret.
hirdetés
A gyümölcsöt tisztára mossuk, szárazra töröljük, a romlott részeket kivágjuk belőle. Tésztának pedig készítsünk nem nagyon zsíros pogácsaféléket. Nem morzsolódik, könnyen csomagolható. A gyermek nagyon szívesen veszi a tésztafélét, gondoskodjunk, hogy mindig adhassunk a tízórai mellé egy-egy pogácsát. Egyszerre megsüthetünk egy tepsivel és az két hétig is eláll. Az alábbi szendvicsreceptekből kiválogathatunk olyant is, amelyik vaj nélkül készül. Különben is helyes, ha cserélgetjük a hozzávalókat, hogy ne adjunk a gyermeknek mindig ugyanazt, mindig egyformát, mert megunja. Vaj helyett igen jól megfelel többek között a leszikkasztott tejföl. Egy asztalkendőt leforrázunk, a tiszta forró vízben kirázzuk, azután hideg vízben öblítjük, és jól kicsavarjuk, után-a ráterítjük tálban előkészített szitált kukoricalisztre, a tejfölhöz csipetnyi sót keverünk, a szalvétára öntjük, betakarjuk és estétől reggelig állni hagyjuk. A tejföl olyan lesz, mint egy lágy sajt, kenhetjük a kenyérre. A kukoricalisztből készítsünk málét. Tészta és gyümölcs helyett adhatunk néha a gyermeknek 1 — 1 gyümölcskockát. Egymagában mind a kettőt helyettesíti. Télen a zöldpaprika és paradicsompaprika helyett bármelyik savanyúságfélét és a savanyított káposztát vehetjük. Mindegyiknek jól kinyomjuk a levét, azután nagyon finomra összevagdaljuk és a keverékhez nem teszünk sót. Sőt, ha a savanyúság nagyon sós, előbb hideg vízben kiáztatjuk. Télen nagyon apróra reszelt fekete retket, téli karalábét és sárgarépát, finomra vagdalt póréhagymát (práz) keverünk a kenyérrevalóhoz, hogy ezúton is juttassunk vitamint a gyermeknek.
Szendvicsanyagok
- A kenyeret vékonyan bekenjük vajjal, azután finom apróra vagdalunk 1 zöld- vagy paradicsompaprikát és 1 hagymát, hozzávegyítünk 1 reszelt kemény tojást, kis sót és a kenyérre kenjük.
- Zöldpetrezselymet, zöldkaprot, tárkonyt, hagymát nagyon finomra vagdalunk, hozzákeverünk kevés sót, 1 kanál sűrű tejfölt, 5 dekányi tehéntúrót, jól kikeverjük, a vajjal vékonyan kent kenyérre kenjük.
- A kenyeret vékonyan bekenjük vajjal vagy zsírral, azután 5 dekányi bármilyen füstölt húsfélét apróra vagdalunk, összekeverjük apróra vagdalt savanyúsággal és a bekent kenyérre kenjük.
- 1 kanál vajat, 1 kanál finom vágott zöldkaprot, 1 reszelt kemény tojást, 1 kanál reszelt sajtot vagy túrót összekeverünk, kenyérre kenjük, tetejére apróra összevágott paradicsompaprikát rakunk.
- Egy hagymát, ugyanolyan mennyiségű retket, murkot apróra reszelünk, hozzákeverünk 2 kanál tejfölt, 1 reszelt kemény tojást.
- Nyáron 1 kisebb karalábét meghámozunk, legapróbb reszelőn reszeljük, hozzákeverünk 1 kanál finomra vágott zöldkaprot, 1 apróra vágott hagymát, leöntjük egy kis ecettel, megforgatjuk benne, azután szitára öntjük, a levet kinyomjuk belőle, 2 kanál túróval és 1 kanál vajjal jól kikeverjük.
- Egy kanál vajat habosra kikeverünk 1 késhegynyi finomra tört köménymaggal, 1 késhegynyi piros paprikával és 5 dekányi brailai túróval.
- Egy keményre főtt tojást megreszelünk, hozzákeverünk 1 kanál apróra vagdalt savanyúságot, 1 kanál finomra vágott hagymát, 1/2 kanál kenhetőre vagdalt zöldkaprot és 1 kanál olajat.
Fontos! Mindegyik szendvicsanyaghoz keverhetünk sűrű paradicsomvelőt. Ez nyáron a nyersen áttört paradicsomnak a sűrűje, télen pedig egész sűrűre befőzött paradicsomlé. Törmelék brailai túróból (telemea) finom sajtot nyerünk, ha bő hideg vízben kiáztatjuk, 8—10 óra múlva beleöntjük gyér vászonból készült zsákocskába, mégegyszer leöblítjük hideg vízzel, azután felakasztjuk. Amikor a leve lecsurgott, két deszka között nyomtatjuk, azután tányérra borítjuk.