hirdetés

Partnereink

Halászlé az asztalon – nem csak karácsonykor

hirdetés

Halászlé az asztalon – nem csak karácsonykor

A halászlé a legnépszerűbb magyar ételek egyike. Sok külföldi és magyar ember szereti. Igazi magyar fogás, ami ünnepekkor kerül az asztalra.

A halászlé együtt jár a karácsonnyal, mint a karácsonyfa. Egy tál, forró és sűrű halászlé kiváló kezdet a karácsonyi vacsorához. Gondolj azokra, akik, a szálkás részek miatt nem szeretik annyira a halhúst, tedd teljessé a levest haltejjel és ikrával. A haltej és ikra olyan együtt járói a hallevesnek, amik könnyűvé teszik az étel fogyasztását, mindamellett a halászlé legfinomabb részei. A halászlé, a kihagyhatatlan kenyérrel. A halászléhez járnak a finom, friss kenyérszeletek - az ünnepek idején az is fogyaszt kenyeret, aki egyébként nem. A szájban omló friss kenyér íze keveredik a halászlé, forró és ízes levével, finom fogás! A magyar néprajzi irodalom azt írja, a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Rezi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a Halpaprikás halászosan elnevezésű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi halászlének a sok és jóféle hal (különösen ponty), a hagyományos elkészítési mód, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, és a vöröshagyma.

hirdetés

A halászlé hungarikum. A gyakran emlegetett gulyás mellett a hazánkba látogató külföldiek számára is a legtöbbször rendelt fogás. Mi magyarok sem csak karácsonykor fogyasztjuk szívesen, vannak, akik többet főzik. A XIX. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki, ami a halászlékészítést illeti, Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon, és a polgári konyhákban is. Halászlevet csak nagyméretű pontyból érdemes főzni. És lehetőleg többfajta halból. A kiváló halászlevet egyszer felmelegítve igazán finom elfogyasztani. A halászléfőzést akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj ragad az ételgőzben. A finom paprikás lében úszó halszeletek omlós húsa a friss kenyérrel fejedelmi étel. Tálaláskor erőspaprikával szervírozva. Szedj kétszer! Először, hogy jól lakj, másodszor, hogy legyen miben megúsztatni a finom halat!

A halászlé méltán kedvelt étel, nagyon finom, és főfogásnak kiváló. Csak a szálkákra kell vigyáznunk, nehogy egy is a torkunkon akadjon. Bár vannak olyan halételek, amelyekben nincs szálka, ilyen a hekk is, a többsége szálkás. A halászlé annál jobb, minél több, különböző fajta halból készül. Ez adja meg a zamatját. Igazán pikáns hallevesek készíthetőek, amelyek Európa összes országában megállják a helyüket. A halászlé kiváló étel, méltán hungarikum. A halászlé általában levesként van jelen a főételek között, és mindig követi egy második féle. Ilyen ez karácsonykor is. Mi magyarok ugyan is karácsonykor fogyasztjuk főként a halászlevet. Innivalónak mellé, mivel fehér hús következik rá, valamilyen üdítőt vagy világos sört ajánlanánk hozzá. A halászlevet többféleképpen készítik az országban, legelterjedtebb a szegedi halászlének mondott halleves. Ez az igazán elterjedt formája a halleves-készítésnek. Egy magyar konyha asztalára évente átlagosan kétszer kerül csak halászlé, pedig a hal nagyon egészséges, mégis csak maximum kétszer eszünk belőle, ez is az ünnepekre tartogatva. Ennek az oka viszont kideríthetetlen, miért van ez így. Talán a Tisza vagy Duna mellett közvetlen élők többször is eszik, és akkor abban lehet a megoldás kulcsa, hogy a folyó mellett élők gyakrabban jutnak hozzá.  

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés