Ezek nélkülözhetetlenek egy babának
hirdetés
Az étrend, illetve a helyes táplálkozás természetesen mindenkinek nagyon fontos, viszont a babáknak sokkal fontosabb, mint például a felnőtt embereknek. A pár hónapos babának ugyanis az életének ezen szakaszában jelentősen fejlődik az agya, nagyjából fele akkorára nő, mint, amekkora lesz felnőtt korban. Ehhez azonban szükséges az is, hogy megfelelő ételeket fogyasszon, megfelelő anyagokhoz, táplálékhoz tudjon hozzájutni. Mi két nagyon fontos elemet szeretnénk kiemelni, mégpedig az Omega3- és Omega6 zsírsavakat.
Az omega-3 (ω-3) és omega-6 (ω-6) zsírsavak is fontos összetevői a sejtmembránnak valamint szervezetünk számos egyéb, mint például a vérnyomás szabályozásában és a gyulladásos válaszadásban szerepet játszó összetevőjének előfutárai. Egyre több megerősítést kap az omega-3 zsírsavak halálos szívbetegségekkel szembeni védőhatása, valamint gyulladás-gátló hatása is köztudott, amely jelentős lehet ebben és más betegségekben is. Növekvő érdeklődés övezi az omega-3 zsírsavaknak a cukorbetegség, valamint bizonyos rákfajták megelőzésében játszott szerepét. Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására, kettőt kivéve: a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav, valamint az alfa-linolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav. Ezeket az étrendből kell fedezni, így “esszenciális zsírsavakként” hívják őket. Mindkettő zsírsav szükséges a növekedéshez valamint a felépüléshez, de egyéb zsírsavak (pl. az arachidonsav (AA) LA-ból történő) előállítására is használatos. Bár omega-3 zsírsavvá történő átalakulásuk révén az eikozapentaénsav (EPA) valamint dokozahexánsav (DHA) bevitele limitált, ajánlatos ezek forrásainak étrendbe történő beillesztése is. ALA valamint LA a növényekben valamint magolajakban található. Bár LA szintjük jóval magasabb, a répceolaj és dióolaj az ALA-nak is nagyon jó forrása. Az EPA valamint DHA az olajos halakban (mint lazacban, makrélában, heringben) található. AA állati eredetű forrásokból, mint húsból vagy tojássárgájából nyerhető.-olvasható az eufic.org oldalon. Láthatjuk tehát, hogy a például az omega3-zsírsavak nem csak a baba, illetve felnőtt emberek agyára vannak jótékony hatással, hanem ennél még nagyobb a szerepe egy emberi szervezet optimális működésében.
hirdetés
Mit fogyasszunk, hogy hozzájussunk ezekhez a zsírsavakhoz? Nos, erről részletes tájékoztatást nyújt az omega3.info.hu weboldal:
Halak
Az EPA és a DHA legfőbb forrásai a hideg vízi tengeri halak, mint például a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Más olajos halak, például a tonhal is tartalmaz omega-3 zsírsavat, de valamivel kisebb mennyiségben.
Halolajak
A halolaj nem minden formája egyformán emészthető. De ugyanakkor a legtöbb halolaj igen egészséges. Elég csak arra emlékezni, hogy anyáink, nagyanyáink kis korunkban mennyi csukamájolajat etettek velünk, hogy növekedésünk megfelelő legyen.
Növényi források
A lenmagolajnak a legmagasabb az ALa tartalma a növényeknek. De a vörös áfonya, a fekete málna, a kender is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot. A mogyoróvaj, a kendermag, a dió, a pekándió, a mogyoró is kiváló omega-3 zsírsav források.
Tojás
A zöldségeket és rovarokat fogyasztó tyúkok tojása több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint azoké, akiket kukoricával vagy szójával etettek.
Húsok
Keverjünk az állatok takarmányába algákat és zöld leveleket, mert így húsok több omega-3 zsírsavat fog tartalmazni. Egyébként az állatok belsőségei igen gazdagok ezekben a zsírsavakban.