Őrülten finom ételek az asztalon
hirdetés
Ettél már currys karfiolsalátát? Esetleg zelleres burgonyalevest? Ha még nem ismered ezeket az ételek, akkor más receptek mellett most ezekét is megtalálod cikkünkben.
Van, aki egyszerűen imád főzni és kísérletezni az ízekkel. Azok most igencsak örülhetnek, mert összeválogattunk néhány olyan izgalmas ételt, amit mindenképp érdemes volna kipróbálni.
hirdetés
Currys karfiolsaláta
Nem is lacafacázzunk, itt vannak a hozzávalók: 1 kg tisztított karfiol, 5 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál kurkuma, ecet, só (ízlés szerint), kevés porcukor.
A kis rózsáira szedett karfiolt tésztaszűrőbe tesszük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártva annyi ideig hagyjuk, amíg újra forrni nem kezd. Ezután leszűrjük és ráborítunk egy fedőt, hogy lassan hűljön. Salátalevet készítünk, amelyet ecettel, sóval, cukorral, curryporral és kurkumával fűszerezünk. A még meleg karfiolt beleforgatjuk és letakarjuk, a lében hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt újra megkeverjük, levét leszűrjük és az olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Olajbogyós sonkabatyuk
A hozzávalók 8 darabhoz: 30 dkg májkrém, 6 evőkanál tejföl, 1 evőkanál konyak, 16 szem magozott, zöld olajbogyó, 8 vékony szelet gépsonka.
A májkrémet tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, hozzáadjuk a konyakot, és simára keverjük. Az olajbogyót durvára összevágjuk. Kiterítjük a sonkaszeleteket, a közepükre elosztjuk a májpástétomot, rászórjuk a felaprított olívabogyót. Összehajtjuk a szeletek szemben lévő csücskeit, majd összetűzzük egy fogpiszkálóval. Friss salátalevelekkel kirakott tálon szervírozzuk.
Zelleres burgonyaleves
A leveshez kell 50 dkg burgonya, 25 dkg zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1–1 evőkanál liszt és vegeta, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, valamint egy csipetnyi cukor.
A burgonyát és a zellert megtisztítjuk, majd egyforma kis kockákra aprítjuk. A hagymát hámozás után finomra vágjuk és forró olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjünk egy kis pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk egy evőkanál vizet is. Beletesszük a zellert meg a burgonyát. Visszahúzzuk a tűzre, egy–két percig kevergetjük, ezután bő 1 liternyi vízzel felöntjük. Beleszórjuk a vegetát, lefedjük és puhára főzzük. Ekkor behabarjuk tejföllel simára kevert liszttel. További öt percig forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Végül a finomra metélt petrezselyemzöldet meg a cukrot is belekeverem, de ezzel már nem forralom.
Sajttal töltött csirkecombok
Ehhez a recepthez kell 6 db csirkecomb, 20 dkg főtt, füstölt tarja, kb. 1 pohár tejföl (2 dl), 3 tojássárga, 10–15 dkg reszelt sajt, olaj a kenéshez.
A combokat megmossuk, és enyhén besózzuk. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egy ecsettel vékonyan beolajozunk. Elkészítjük a tölteléket: a tarját ledaráljuk és összekeverjük a reszelt sajttal, a tojássárgákkal, a tejföllel és a borssal. A csirkecombok bőrét meglazítjuk és minden egyes comb bőre alá kb. 1–1,5 evőkanálnyi tölteléket töltünk. A combok tetejét az ecsettel vékonyan beolajozzuk, megszórjuk egy kevés sóval és egy fóliával befedjük. Előmelegített sütőben 45–50 perc alatt ropogós– aranybarnára sütjük. A sütési idő felénél levesszük a fóliát! Rizibizivel, petrezselymes burgonyával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.
Császármorzsa
Ha egy kis édességre is vágyunk, remek választás a császármorzsa. Gyors és könnyű elkészíteni. A hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 db tojás, 10 dkg cukor, 1 tubus tejszínhab, 2 dkg sütőpor, 1 dkg vaníliacukor, 3 dkg vaj, 20 dkg almalekvár, 8 dkg porcukor.
A tojásokat sárgájától, fehérjétől szétválasztjuk és habbá verjük, majd a lisztet, cukrot, tejszínhabot, sütőport hozzáadjuk és simára keverjük. Majd egy serpenyőben vajat forrósítunk és 3–4 tételben kisütjük. Ha az egyik oldala megsült átfordítjuk és két lapátkanál segítségével szétszaggatjuk. Almalekvárral tálaljuk, illetve porcukorral megszórjuk.